instant fap
Naslovnicainmedia danas

PRVORAZREDNA ATRAKCIJA U planu izgradnja visećeg mosta na Muležu

PRVORAZREDNA ATRAKCIJA U planu izgradnja visećeg mosta na Muležu

U cilju unaprijeđenja planinarskog sporta Sportsko planinarsko društvo „Mulež“ planira realizaciju brojnih projekata u budućnosti, a jedan od njih je izgradnja visećeg mosta i ferate na planini Mulež.

Tim povodom jučer je u Sanskom Mostu boravio Edin Durmo, proslavljeni planinar i alpinista, inače vlasnik firme koja se bavi izgradnjom planinarske infrastrukture.

Prema riječima Samira Šadića, predsjednika društva, skupa su posjetili lokalitet na planini Mulež gdje je zamišljena izgradnja visećeg željeznog mosta dužine oko stotinu metara koji će povezati dvije stijene i predstavljati istinsku adrenalinsku atrakcija za planinare i avanturiste.

„Izgradnja ovoga mosta već duže vrijeme je naša ideja, a sada smo nekako krenuli s konkretnim koracima. On bi povezivao dva vidikovca, a sa njega bi se pružao spektakularan pogled na cijeli krajolik.

Također, u planu je i izgradnja ferate koja bi služila za alpinističku obuku i sigurno bi bila jedna od atrakcija na našoj planini. Sve bi to upotpunilo ponudu našeg Muleža, obzirom da smo u proteklom periodu uredili više planinarskih staza“, kaže Šadić. Inače, ferata ili „željezni put“ savladava se uz korištenje specijalne planinarske opreme za osiguranje, a planirana je i izgradnja nekoliko alpinističkih smjerova. Edin Durmo je vlasnik firme koja se već duže vrijeme bavi izgradnjom ovakve infrastrukture, a tokom boravka na Muležu izrazio je oduševljenost potencijalima koje planina nudi, a posebno veličanstvenim vidikovcima po kojima je nadaleko poznata.

Ovom prilikom određena je i preliminarna ruta budućeg visećeg mosta, te locirane stijene za koje bi se on mogao pričvrstiti. U narednom periodu izradiće se specifikacija na osnovu koje bi bilo poznato koliko bi cijeli projekat koštao i kako bi se realizirao.

„Mi smo već razgovarali s lokalnim i kantonalnim vlastima i dobili smo načelnu podršku za ovaj projekat. Viseći mostovi su svuda atrakcija, te privlače veliki broj posjetilaca i avanturista, a to bi zasigurno upotpunilo i turističku ponudu naše općine“, istakao je Šadić.

Prema njegovim riječima u ovome trenutku za SDP „Mulež“ prioritet je završetak planinarskog doma, gdje su u toku unutrašnji radovi. „Naš planinarski dom biće polazna osnova za dalji razvoj planinarstva na ovim prostorima, jer ćemo biti u mogućnosti da ugostimo brojne planinare, ali i rekreativce i zaljubljenike u prirodu.

Želimo da promovišemo zdrav život i da Mulež pretvorimo u mjesto gdje će vrijeme provoditi naši građani, porodice s djecom, pa nam je u planu i realizacija sadržaja za najmlađe, kao što su adrenalinski parkovi i slično.

Naravno, ima tu mnogo posla, ali sve počinje s prvim korakom“, istakao je Šadić. Sportsko planinarsko društvo „Mulež“ osnovano je prije deset godina i danas okuplja više do osamdeset članova, te promoviše planinarstvo i prirodne ljepote naših krajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine. 

KOMENTARI