instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Slovenci zabranili energetsko piće Prime: ‘Sadrži nedozvoljen sastojak, rizik za zdravlje djece’

Slovenci zabranili energetsko piće Prime: ‘Sadrži nedozvoljen sastojak, rizik za zdravlje djece’

Inspektori slovenačke Uprave za bezbjednost hrane zabranili su kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

Verzija hidratacijskog napitka ostaje na policama slovenačkih trgovina, piše 24ur.com.

Kako navode, inspekcija je na osnovu prijave izašla na teren te otkrila da postoje dvije vrste napitka.

Kontrolom sastojaka utvrđeno je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

Time je ova verzija zabranjena za promet, saopštila je danas inspekcija.

Tokom posljednjih nadzora inspektori su utvrdili da subjekti više ne stavljaju na tržište energetska pića s kofeinom, već isključivo hidratizacijska pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin.

Istovremeno, Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja zatražila je od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procjenu rizika. Kako su objasnili, iz dostavljene dokumentacije razvidno je da procijenjena izloženost kofeinu konzumacijom energetskih napitaka Prime ukazuje na postojanje vjerovatnosti štetnog djelovanja na zdravlje predmetnih populacijskih skupina, stoga energetski napitci Prime predstavljaju rizik za zdravlje djece i adolescenata s obzirom na sadržaj kofeina,prenose Nezavisne.

KOMENTARI