instant fap
Naslovnicainmedia danas

Radnici svojim platama sačuvali bolnicu u Sanskom Mostu

Radnici svojim platama sačuvali bolnicu u Sanskom Mostu

 Opća bolnica u Sanskom Mostu ovih dana obilježava 15 godina od početka rada, a u tom periodu suočavala se sa brojnim ekonomskim problemima koji su u više navrata zaprijetili gašenjem te zdravstvene ustanove.

Ipak, prema riječima Mustafe Avdagića, direktora bolnice, pred njima su bolji dani, a u naredne tri godine uložiće milionska sredstva u unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga.

Avdagić ističe kako se radi o finansijskim sredstvima iz programa konsolidacije zdravstvenih ustanova, kojeg provodi Vlada FBiH.

“Prema tom programu, u naredne tri godine dobićemo tri miliona maraka, a ovaj novac ćemo upotrijebiti za modernizaciju i nabavku nove medicinske opreme i aparata. Namjeravamo da kupimo CT aparat, gastroskop, kolonoskop, renoviraćemo kompletnu Ginekologiju, kotlovnicu, vešeraj i, što je najvažnije, pokušavamo dogovoriti da napravimo novi Odjel gerijatrije. Ukoliko ovo sve uspijemo, značajno ćemo poboljšati kvalitet naših medicinskih usluga”, istakao je Avdagić.

On je dodao kako se nabavka CT aparata nameće kao poseban imperativ s obzirom na to da ga ne posjeduju, pa pacijente koji trebaju ovu vrstu zdravstvenih usluga šalju na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Sve to poskupljuje liječenje i komplikuje situaciju, jer se termini čekaju po mjesec ili više dana, a posljednjih godina često dolazi do kvarova CT aparata u Bihaću, pa su pacijenti primorani da se oslanjaju na privatne zdravstvene ustanove.

Prema riječima Avdagića, nabavka pomenutog aparata imaće i značajan ekonomski efekat.

Također, dobra vijest za sansku bolnicu je da je konačno riješen problem njenog finansiranja od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja USK koji je prisutan od osnivanja, pa se zaposlenici već punih 15 godina dobrovoljno odriču dijela ličnih primanja kako bi ustanova mogla opstati.

“Upravo zahvaljujući toj žrtvi uspjeli smo opstati. Konačno, sada će naši radnici imati primanja u istoj visini kao i njihove kolege iz drugih zdravstvenih ustanova”, istakao je Avdagić.

Opća bolnica u Sanskom Mostu osnovana je zbog prevelike udaljenosti od Kantonalne bolnice u Bihaću, kako bi se pacijentima mogla pružiti pravovremena i efikasna usluga.

U njenom sklopu uspješno postoji i djeluje šest odjela te zapošljava 92 radnika, a poput drugih medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini, i ona se susreće s odlaskom medicinskog kadra.

Ovaj problem se nadomještava ugovornim angažiranjem potrebnog kadra koji je zaposlen u drugim zdravstvenim ustanovama.

O tome koliko bolnica znači za Sanski Most i Ključ svjedoči i podatak da se na godišnjem nivou tamo obavi oko 300 težih i lakših operativnih zahvata, te tako spasi veliki broj ljudskih života.

KOMENTARI