instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Razočaravajuća statistika: Trećina mladića u Njemačkoj smatra da je prihvatljivo udariti ženu

Razočaravajuća statistika: Trećina mladića u Njemačkoj smatra da je prihvatljivo udariti ženu

Trećina mladića u Njemačkoj smatra da je prihvatljivo koristiti nasilje nad ženama, pokazalo je novo istraživanje koje je izazvalo zgražanje među aktivistima za rodnu ravnopravnost.

Anketu je naručila dječja dobrotvorna organizacija Plan International Germany. Njegovi nalazi objavljeni su u regionalnom listu Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Grupa od 1.000 muškaraca i 1.000 žena u dobi od 18 do 35 godina iz cijele Njemačke zamoljena je da daju svoje stavove za studiju koja je sprovedena na internetu.

Čak 34 posto muškaraca iz te starosne grupe priznalo je da je u prošlosti bilo nasilno prema svojoj partnerki, kako bi im “ulilo poštovanje”. Čak 33 posto je reklo da smatra da je prihvatljivo ako im povremeno “ruka oklizne” tokom svađe sa partnerom.

Istražujući stavove o okrivljavanju žrtava i dvostrukim standardima, istraživanje je pokazalo da je 50 posto muškaraca reklo da ne bi željelo vezu sa ženom koja je imala mnogo seksualnih partnera, dok se 20 posto ispitanih žena složilo s ovom tvrdnjom.

Istraživanje je također pokazalo da se očekivanja u vezi uveliko razlikuju između muškaraca i žena.

Nešto više od polovine muškaraca (52 posto) željelo je vezu u “hraniteljica-domaćica”, u kojoj bi oni zarađivali većinu novca za domaćinstvo, a brigu o djeci i kućne poslove prvenstveno bi imale žene. Više od dvije trećine ispitanih žena se nije složilo, želeći ravnopravna partnerstva i zajedničko donošenje odluka.

Njemačka grupa pod nazivom Savezna organizacija za ravnopravnost napisala je na Twitteru da su nalazi “šokantni”. S njima je saglasna Karsten Kassner iz Federalnog foruma muškaraca, grupe koja se zalaže za rodnu ravnopravnost, koja je pozvala na promjene i reakciju.

Inače, Njemačka ima jednu od najviših stopa femicida u Evropi, a taj problem se dodatno pogoršao tokom pandemije.

KOMENTARI