Recept za kebab

HomeMagazin

Recept za kebab

Hoće li Evropska unija zabraniti turski doner kebab?

Kada čujete za pojam kebab, vjerojatno odmah pomislite na Tursku. Ova street food delicija spada u najpopularnija „brza jela” diljem svijeta, mnogima je omiljena na povratku iz ludog noćnog izlaska, a sva njena filozofija leži u finom mesu i malom milijunu priloga i umaka kojima je teško odoljeti. Iako nije jedno od najhranjivijih i najzdravijih jela, svi mi imamo onaj jedan, ili više njih, „cheat day” – dan u tjednu kada se prepustimo masnim i slasnim obrocima u neograničenoj količini. Odlučili smo provjeriti što je to zapravo kebab, kako je nastao, koje je meso najbolje koristiti i kako pripremiti kod kuće tradicionalni turski kebab. Pa krenimo redom!

ŠTO JE KEBAB I KAKO JE NASTAO TAJ ORIJENTALNI SPECIJALITET

Meso nabodeno na štapić i pečeno iznad otvorene vatre mnogima je omiljena delicija koja je nastala u Turskoj, državi u kojoj danas postoji više od 100 različitih vrsta kebaba. Taj orijentalni specijalitet, pripremljen od nekoliko vrsta mesa i pečen na posebnom okomitom ražnju, jede se diljem svijeta, a radi se od pilećeg, telećeg ili janjećeg mesa. 

Kebab o kojem danas pričamo zapravo je u svijetu poznatiji kao „döner kebab”. Smatra se da ga je prvi pripremio turski kuhar Hacı İskender u Bursi tijekom 19. stoljeća, a svoj pravi procvat doživio je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kada su ga turski doseljenici u Njemačkoj počeli prodavati kao brzu hranu. Izvorno je bio posluživan s rižom kao prilogom, a kasnije u lepinju, uz dodatak različitih salata i umaka.

Najpoznatije vrste kebaba su Doner (serviran u piti s različitim vrstama mesa), Šiš kebab (komadići mesa naredani na ražnjiću s povrćem) i Adana (mljeveno meso kao izdužena pljeskavica). Iako se za pripremu tradicionalnog kebaba upotrebljava janjetina, danas se često koristi i junetina, govedina pa čak i piletina.

Ovaj put smo se odlučili za junetinu, a za pripremu Doner kebaba kod kuće za dvije osobe potrebni su vam sljedeći sastojci: 250 grama junećeg mesa, 2 češnja češnjaka, 50 grama krušnih mrvica, pola glavice luka, 1 žličica mljevenog kima, pola žličice dimljene paprike, 1 žličica mljevenog korijandera, pola žličice origana, ulje, sol i papar.

POSTUPAK PRIPREME

  • Sve sastojke osim ulja ubaciti u blender i dodajte začine – prstohvat soli i po želji veću količinu crnog papra. Blendajte dok se sve ne sjedini i usitni. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  • Dok se pećnica ne zagrije, izrežite veći komad aluminijske folije i premažite ga uljem. Izvadite iz blendera mesnu smjesu koju ste začinili, stavite ju na sredinu folije i oblikujte u jednu veliku debelu kobasicu. Zamotajte meso u foliju i dobro zatvorite krajeve.
  • Sve upakirano u foliji položite na plitku tepsiju i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu 35 do 40 minuta, povremeno okrećući. Nakon što je gotovo, ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Zatim kratko zapecite na grill tavi dok ne dobije smeđu koricu.
  • Sve je spremno za posluživanje. Meso narežite na listiće. Kako bi dobili autentično iskustvo, kebab stavite na dasku za rezanje i zabijete metalni ražanj u sredinu. Režite ga na tanke listiće i poslužite u zagrijanim lepinjama s dodacima po ukusu (feta sir, paprika, zelena salata, različiti umaci…)

Afiyet olsun!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: