instant fap
NaslovnicaBiH

Reis Cerić: Borimo se protiv islamofobije

Reis Cerić: Borimo se protiv islamofobije

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić izjavio je da će projekti poput izgradnje džamije i Islamskog centra u austrijskom Gracu, za koje je subotu položen kamen temeljac, sigurno pomoći razbijanju predrasuda o muslimanima, pa i Bošnjacima.

“Džamija u Gracu je način da se borimo protiv islamofobije! Pošto je ovo i godina kada se obilježava 100. godišnjica zvaničnog priznanja islama kao ravnopravne religije u Austriji s ostalim religijama, značajno da je da smo kamen temeljac za takvu jednu reprezentativnu džamiju postavili upravo sada. Drago mi je da su Bošnjaci inicirali ovaj projekt i da su našli razumijevanje kod vlasti grada Graca”, kazao je reisu-l-ulema Cerić.

On je u izjavi za agenciju Anadolija istakao radost zbog činjenice da su predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji prihvatanjem najnovijeg Statuta postigli apsolutno jedinstvo.

“To je jedan od najsretnijih dana u mojoj karijeri reisu-l-uleme IZ-a u BiH. Čestitam imamima i muslimanima na zrelosti i odgovornosti za trenutak u kojem se nalazi bošnjački narod i BiH”, zaključio je Cerić.

Muslimani Graca su za projekt izgradnje džamije u Gracu tokom protekle tri godine uplatili milion eura. Džamija do sada ima oko 1.000 vakifa. U Gracu živi oko deset hiljada Bošnjaka.

Kamen temeljac za džamiju položili su reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, predsjednik Islamske zajednice Austrije Fuat Sanac, predsjednik džemata Mahdo Mekić i najveći vakif Husejin Omerović.

KOMENTARI