instant fap

Rekordan broj štenaca

Rekordan broj štenaca

Ženka njemačkog ovčara, u vlasništvu Sanjanina Sandija Kuršumovića, oštenila je četrnaestoro mladih što se smatra velikom rijetkošću u svjetskoj kinologiji.

Kuršumović kaže kako se radi o osam muških i šestoro ženskih štenaca, te da su sva mladunčad potpuno zdrava. „Već su stali na noge, razigrani su i uskoro ih očekuje vakcinacija. Kada sam rekao svojim prijateljima kinolozima koliko štenaca ima u leglu, niko mi u prvi mah nije povjerovao.“, kaže Kuršumović. On ističe kako ženka njemačkog ovčara u najvećem broju ošteni od sedam do  dvanaest štenaca, dok je svaki broj iznad toga pravi raritet. Dodaje kako je ženku kupio u njemačkom gradu Štutgartu te da se radi o plemenitom psu sa vrhunskim pedigreom.

Dodaje kako je njemačke ovčare započeo uzgajati prije nekoliko godina te smatra kako je riječ o jednoj od najljepših kinoloških rasa. Kuršumović kaže kako je u uzgoju ove vrste pasa potrebna velika predanost i ljubav, jer njemački ovčari zahtjevaju kontinuiran rad i socijalizaciju. Jedan od ljubitelja ove pasmine pasa je i veterinarski tehničar Senad Đumišić. Sa svojim psom također sudjeluje redovno na kinološkim takmičenjima i osvaja vrijedne nagrade.

Đumišić kaže kako u Sanskom Mostu ima dosta ljubitelja i uzgajivača plemenitih pasa te da je u planu formiranje kinološkog kluba. Njemački ovčar je poznat i pod nazivom „alzaški ovčar“, a kod nas i pod imenom „vučijak“. Ova pasmina pasa je od davnina selektirana za čuvanje stoke, a u poslednjih nekoliko decenija raširila se po cijelom svijetu. Kuršumović ističe kako se radi o vrhunskom čuvarkući, a zbog svojih predispozicija njegova upotreba je danas veoma raširena u vojnim i policijskim snagama. Danas često susreće i kao vodič za slijepe osobe i kućni ljubimac.

KOMENTARI