instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Rekordan urod svih vrsta voća

Rekordan urod svih vrsta voća

Za voćare na području Sanskog Mosta ova godina je izuzetno rodna, pa se ovih dana privodi kraju berba i zbraja rekordan urod gotovo svih vrsta voća.

Takva situacija je i u  najvećem voćnjaku na ovim prostorima koji pripada Enesu Kobašliću. Ovaj vlasnik voćnjaka koji se nalazi na području sela Fajtovci, kaže kako su vremenske prilike ove godine pogodovale razvoju i vegetaciji voća, što je doprinijelo sadašnjoj situaciji. Za razliku od nekih ranijih godina ove godine nije bilo niskih temperatura u vrijeme cvjetanja voća i odmetanja plodova, što je pogodovalo vegetativnom razvitku, kaže Kobašlić.

Kada je riječ o voću, rodile su sve vrste voća kojeg Kobašlić uzgaja, počevši od malina, koje je pobrao u međuvremenu, pa do šljiva, krušaka i jabuka. Voće boljeg kvaliteta biće plasirano na tržište, a ostalo će biti prerađeno u sokove. Dodaje da je ono što već godinama muči ovdašnje voćare plasman njihovih proizvoda na tržište, jer ne postoiji zagarantovan otkup i svi su prinuđeni da se snalaze kako znaju i umiju. Dodaje kako se domaće vlasti diskriminatorski odnose prema sektoru voćarstva, jer se za voće koje rađa na stablima ne isplaćuju poticaji kao za druge proizvode u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kobašlić u svome voćnjaku, na području sela Fajtovci, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, posjeduje preko 3 hiljade stabala jabuke, kruške, šljive, trešnje i drugih vrsta voća, a uzgaja i malinu, aroniju te pitomi kesten.

KOMENTARI