instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Rekordni iznosi na štednim računima građana BiH

Rekordni iznosi na štednim računima građana BiH

Štednja bh. građana iz godine u godinu konstantno raste, a krajem 2016. godine dosegla je rekordan iznos.

Prema podacima koji su za Fokus.ba dostavljeni iz Agencije za osiguranje depozita BiH, u 23 banke članice programa osiguranja ukupna štednja građana na dan 31.12.2016. godine iznosila je 10,87 milijardi KM.

Riječ je o porastu od preko pola milijarde KM u odnosu na isti period prošle godine, budući da je krajem 2015. godine ukupna štednja građana BiH iznosila oko 10,2 milijarde KM.

Da građani BiH vrijedno ostavljaju novac za “crne dane” dovoljno govori i podatak da je od 2008. godine ukupna štednja porasla za skoro šest milijardi KM.

Kako navode iz iz Agencije za osiguranje depozita BiH, u ovom trenutku osigurani su svi depoziti do iznosa 50.000 KM.

“Svi depoziti koji dosežu ovaj iznos su apsolutno sigurni i pokriveni u bankama članicama temeljem Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, a putem Fonda za osiguranje depozita”, ističu za Fokus.ba iz ove državne agencije.

Dodaju da je iznos od 50.000 KM najveći iznos osiguranog depozita, i to zajedno s obračunatom kamatom.

“Nadležne službe u Agenciji za osiguranje depozita BiH, dva puta godišnje na temelju podataka sa 30. juna i 31. decembra tekuće godine, vrše potrebne analize čiji rezultati utječu na donošenje odluke o limitu osiguranja. Za 2017. godinu visina osiguranog depozita u iznosu do 50.000,00 KM se neće mjenjati”, naglasili su iz Agencije za osiguranje depozita BiH.

Rukovodilac Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH Zijada Kovač za Fokus.ba je istakla da je evidentan porast depozita stanovništva kao i nefinansijskih privatnih preduzeća tokom proteklih godina.

“U posljednje tri godine ukupni depoziti su rasli u prosjeku po stopi od 7,45 posto godišnje. Prema podacima Centralne banke BiH ukupni depoziti svih domaćih sektora kod bh. banaka na kraju januara 2017. godine iznosili su 17,91 milijardi KM”, istakla je Kovač.

KOMENTARI