Republika Srpska nastupala kao država na međunarodnom turniru, reagovali iz Parlamenta FBiH

HomeSport

Republika Srpska nastupala kao država na međunarodnom turniru, reagovali iz Parlamenta FBiH

Republika Srpska ide u još jedno zaduženje

Evropsko otvoreno školsko prvenstvo u odbojci za učenike do 18 godina održano je krajem maja u Trebinju, a ono je izazvalo veliku pažnju budući da se među učesnicima pojavila Republika Srpska kao država te pod svojom zastavom i himnom.

Naime, RS je priznat kao članica Evropske školske sportske federacije te je tako nesmetano učestvovao na takmičenju koje je okupilo 250 djece iz šest zemalja Starog kontinenta.

Reagovao je odmah i Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH na čelu s predsjednicom Jasminom Biščević – Tokić i to na način da je zatražio od nadležnih državnih organa, prije svega Ministarstva civilnih poslova BiH, da utvrde kako je došlo do ovakvog scenarija.

Postavlja se pitanje da li je nadležno ministarstvo dalo svoju saglasnost i odobrenje entitetu da može nastupati na prvenstvu pod zastavom RS-a te se predstavljati kao država.

Odbor je zatražio i od Federalnog ministarstva kulture i sporta na čelu s ministricom Sanjom Vlaisavljević da upriliči zajednički radni sastanak kako bi se razgovaralo o temi školskog sporta u Federaciji BiH.

Također, zatraženo je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi protestno pismo prema Međunarodnoj školskoj sportskoj asocijaciji u vidu traženja odgovara kako je mogla učlaniti RS kao državu članicu u dvije sportske školske asocijacije – svjetsku i evropsku.

Inače, pokrovitelj za održavanje ovog prvenstva bio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, a učesnike je posjetila i najbolja svjetska odbojkašica Tijana Bošković.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0