instant fap
NaslovnicaSanski Most

Restauracija Musale

Restauracija Musale

Prije izvjesnog vremena okončani su radovi vezani za konzervaciju, obnovu i uređenje Musale u Donjem Kamengradu. Prema riječima glavnog sanskog imama, Huseina efendije Kovačevića, ovi radovi su obavljeni pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno istorijskih spomenika BiH. Stručnjaci ove ustanove su u proteklom periodu izvršili niz pripremnih i istraživačkih radova na samom kulturno istorijskom spomeniku kako bi mu se vratio prvobitni izgled.

Tako će „Musala“ obnovljenog izgleda dočekati predstojeću istoimenu vjersku manifestaciju koja se u Sanskom Mostu održava početkom mjeseca jula. Obnovljen je i rekonstruisan mihrab i mimber, a prošle godine urađena je kamena ograda oko prostora same Musale. Također, u skladu s originalnim izgledom obnovljen je tarih, odnosno natpis na kamenom zidu mihraba, koji datira još iz vremena sultana Mehmeda El Fatiha.

Pripreme za organizaciju ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije su u toku i za sutra je zakazana pres konferencija na kojoj će biti predstavljeni programski i drugi aspekti ovog događaja.  Inače, musala označava prostor na otvorenom na kojem muslimani obavljaju svoje vjerske obrede. Musala u Donjem Kamengradu jedan je od tek nekoliko spomenika ove vrste koji je ostao sačuvan u svome autentičnom obliku na prostoru  Balkanskog poluostrva. Čine ga mihrab i mimber, natkrivena kupola te okolni prostor.

Prema predanju, na ovom mjestu je sultan Mehmed El Fatih predvodio klanjanje džuma namaza odmah poslije osvajanja obližnje tvrđave što je simbolično označilo i dolazak islama na ove prostore.

Sem projekta obnove Musale treba istaći kako su nedavno odobrena sredstva za projekat uređenja lokaliteta obližnje srednjovjekovne tvrđave „Kamengrad“ i da su već izgrađeni putevi koji vode do lokaliteta ovog kulturno istorijskog spomenika. Sredstvima italijanske vlade finansiraće se i izrada regulacionog plana koji bi obuhvatio cjelokupan prostor na kojem se nalaze pomenuti kulturno historijski spomenici.