instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

RODITELJI OPREZ: Ove igračke su u BiH pune kancerogenih materija

RODITELJI OPREZ: Ove igračke su u BiH pune kancerogenih materija

Sporan sadržaj ftalata, kako je navedeno, između ostalih, utvrđen je i kod lutki Yong, Baby Doll i Cartoon Elsa, te igračke My little pony.

U moru opasnih proizvoda opšte upotrebe, koji se nikako ne bi smjeli naći na bh. tržištu, inspektori pronalaze i sve više igračaka. Samo u proteklih desetak dana Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorila je na šest vrsta igračaka koje predstavljaju rizik.

 

Naprimjer, u dječjoj igrački Smart pony, za koju se ne zna čak ni ko je proizvodi, ali je poznato da je porijeklom iz Kine, utvrđen je nedozvoljen sadržaj ftalata, materije kojoj je dokazana kancerogenost.

 

„Inspekcije su naložile mjere povlačenja s tržišta i uništavanja nesigurne igračke. Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti“, saopšteno je juče iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

 

Sporan sadržaj ftalata, kako je navedeno, između ostalih, utvrđen je i kod lutki Yong, Baby Doll i Cartoon Elsa, te igračke My little pony.

 

Stručnjaci ističu da izloženost ftalatima može dovesti do višestrukih posljedica.

 

„Prema podacima SZO i prema stručnim literarnim navodima, dugotrajna izloženost ftalatima iz proizvoda koji ih sadrže može dovesti do oštećenja jetre i bubrega, izazvati alergijske reakcije i astmu, a kasnije dovesti i do kancerogenih bolesti i steriliteta“, navodi Vesna Petković, specijalista higijene – zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo RS.

 

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove tvrde da se kontrola igračaka vrši svakodnevno prilikom uvoza u RS, ali i u unutrašnjem prometu u skladu sa godišnjim planovima monitoringa.

„Republička zdravstvena inspekcija je u ovoj godini u kontrolama prilikom uvoza dosad zabranila uvoz i naložila uništavanje više od 3.000 komada igračaka zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata, dok je u prošloj godini zabranjen uvoz za oko 10.280 komada igračaka“, kaže Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove.

 

Napomenula je da je kod devet uzoraka igračaka analizom utvrđen nedozvoljen sadržaj ftalata, materije koja se dodaje radi omekšavanja plastike, zbog čega su sa tržišta RS povučena i uništena 253 komada nebezbjednih igračaka.

KOMENTARI