instant fap
NaslovnicaMagazin

Sve smo bolesniji, pa sve manje radimo?

Sve smo bolesniji, pa sve manje radimo?

Da li građani BiH sve češće poboljevaju? Ili na bolovanje odlaze iz drugih razloga? Odgovor na to pitanje nije lak. A i zavisi koga pitate, radnike ili poslodavce.

Ako je vjerovati poslodavcima, sve više radnika u RS „otvara“ bolovanje kada im nedostaje par dana godišnjeg odmora, u vrijeme sjetve ili žetve kako bi završili svoje poljoprivredne radove ili pak dodatno zaradili na nekim drugim, obično sezonskim, poslovima. Vjeruju i da je svako treće bolovanje lažno.

‘’Bilo je dosta situacija kada smo radnike koji su bili na bolovanju zatekli kako rade neke druge poslove. Bilo je i slučajeva kada su se bolovanja koristila za privatne poslove na imanjima,obično u vrijeme proljeća i jeseni, odnosno sjetve i berbe’’, kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS. Dodaje da neopravdano dodjeljenih bolovanja ne bi bilo da ne postoje korumpirani ljekari. Već godinu dana traže da se formira komisije na republičkom nivou, koja bi tim prevarama stala ukraj. ‘’Provjera lažnih bolovanja se nameće kao jedini logični korak sa stajališta poslodavaca, jer svaki dan lažnog odsustava sa posla mnogo košta i poslodavce i državu ’’,ističe Škrebić.

U Sindikatu ne žele ni da čuju za priču o formiranju komisije za koju se zalažu poslodavci. Tvrde, da su priče o lažnom bolovanju izmišljenje.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na bolovanju je prošle godine  mjesečno bilo oko 10.400 radnika, što je 1.300 radnika više u odnosu na godinu ranije. U 2013 godini bolovanje je koristilo 9.450, a 2012. godine 10.500 radnika.

Njihova analiza takođe pokazuje da su među najčešćim uzrocima bolovanja  povrede, bolesti mišićno-koštanog sistema i maligne bolesti,  bolesti krvotoka, čuvanje trudnoće i duševni poremećaji.

KOMENTARI