Rover Perseverance nije uspio prikupiti prve uzorke stijena na Marsu

HomeTech & Gadgets

Rover Perseverance nije uspio prikupiti prve uzorke stijena na Marsu

Najbogatiji ljudi na svijetu ulažu novac u firmu čiji je cilj – zaustaviti starenje

Nakon niza uspjeha od lansiranja, rover Perseverance američke svemirske agencije NASA-e nije uspio prikupiti prve uzorke stijena na Marsu.

Radi se o zaista rijetkom propustu u dosadašnjem toku misije, a iako su udarna bušilica, svrdlo i cijev za obradu uzoraka radili prema planu, sonda je ipak pokazala da je cijev prazna. Naučnici to nisu očekivali jer je sve ostalo bilo u redu.

Tim naučnika još uvijek analizira šta se dogodilo, a moguće je da će za odgovorom tragati nekoliko dana. Menadžerica projekta Perseverance Jennifer Trosper je rekla da je stijena mogla reagovati na neočekivan način tokom procesa bušenja te da se oprema čini sasvim u redu.

Površina Marsa je i ranije pravila probleme, jer je lander Phoenix imao poteškoća s prikupljanjem “ljepljivog” tla 2008. godine, dok su Curiosity i InSight također doživjeli slično prilikom uzimanja uzoraka stijena i tla.

Ovaj problem ne mora nužno ugroziti Perseveranceovu misiju, ali NASA želi svesti na minimum ovakve probleme. Skupljanje uzoraka na Marsu značajan je dio misije rovera jer je planiran njihov transport na Zemlju kako bi ih naučnici analizirali i tražili znakove prošlog života. Što manje uzoraka NASA dobije, to su manje šanse za istraživanje historije Marsa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0