instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Ryanair privremeno obustavlja linije iz Banje Luke, Zagreba, Niša i Podgorice

Ryanair privremeno obustavlja linije iz Banje Luke, Zagreba, Niša i Podgorice

Niskotarifni avioprijevoznik Ryanair sljedeći mjesec privremeno obustavlja 23 linije iz gradova u bivšoj Jugoslaviji, od kojih je većina iz nove baze u Zagrebu.

Ova odluka dolazi u trenutku kada je aviokompanija za sljedeći mjesec snažno smanjila svoju mrežu širom Evrope i Sjeverne Afrike u jeku pada rezervacija, jer omikron varijanta koronavirusa izaziva pustoš na aerodromima. Prijevoznik nije isključio produženje suspenzije na februar i mart.

“Utjecaj vladinih ograničenja putovanja smanjio je očekivani promet Ryanaira u decembru sa između deset i jedanaest miliona, na niži raspon između devet i 9,5 miliona. Kao odgovor na ova ograničenja Ryanair je sada smanjio svoj januarski kapacitet za 33 posto, smanjujući očekivani januarski promet s otprilike deset miliona na između šest i sedam miliona”, kazao je glasnogovornik Ryanaira.

Najveći dio suspenzija u regiji za sljedeći mjesec zahvatit će Zagreb kao jedinu Ryanairovu cjelogodišnju bazu u bivšoj Jugoslaviji. Aviokompanija će privremeno obustaviti operacije iz glavnog grada Hrvatske za Baden Baden, Bazel, Charleroi, Hahn, Malme, Manchester, Memingen, Napulj, Podgoricu, Sandefjord, Sofiju i Weeze. Frekvencije na ostalim linijama iz glavnog grada Hrvatske, koje će nastaviti saobraćati tokom januara, su smanjene, piše Ex-Yu Aviation.

Na drugom mjestu, aviokompanija će obustaviti sve svoje tri operativne linije iz Niša, sve svoje usluge iz Banje Luke, osim za Memingen, kao i letove iz Podgorice za London Stansted i Krakov. Obustave će početi da se primjenjuju od 7. januara nadalje i trajat će do kraja mjeseca.

Uprkos tome što su ove suspenzije na snazi do kraja januara, iz aviokompanije su upozorili da bi moglo doći do još otkazivanja letova.

“U svjetlu trenutne neizvjesnosti u vezi s varijantom omikron i ograničenja putovanja unutar Evrope, još uvijek nije odlučeno o smanjenju rasporeda za februar ili mart 2022. godine. Ovi rasporedi će biti ponovo razmotreni u januaru kako više naučnih informacija bude postajalo dostupno o varijanti omikron, utjecaj na hospitalizacije, evropsku populaciju i/ili ograničenja putovanja u februaru ili martu”, navodi Ryanair u saopćenju.

Budžetski prijevoznik je revidirao svoju prognozu gubitaka u ovoj finansijskoj godini koja se završava 31. marta i sada predviđa gubitak do 450 miliona eura u poređenju sa svojom prethodnom prognozom prije omikrona o maksimalnom gubitku od 200 miliona eura.

KOMENTARI