instant fap

Sanjani darivali krv

Sanjani darivali krv

Općinska organizacija Crvenog križa i  Služba za transfuziologiju krvi Opće bolnice Sanski Most jučer su zajednički organizirali akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja je u vremenu od 9 do 12 sati održana u sanskoj zdravstvenoj ustanovi.
Kako nas je informisao sekretar Crvenog križa, Hamza Alagić, najdragocjeniju tečnost darivala su 22 od pozvana 23 dobrovoljna davaoca, što je i više nego zadovoljavajući odziv. Radilo se o drugoj akciji koja se sprovodi prema godišnjem planu i programu Crvenog križa, a u ovoj godini sprovedene su još četiri vanredne akcije u kojima je krv darovalo preko stotinu dobrovoilnih darivalaca krvi, te sanski policajci i srednjoškolci.
„Darivanje je uvijek dobrodošlo, posebno zato što i krv ima svoj rok trajanja – opstaje nekih 35 dana. Davatelji krvi mogu biti aktivni tokom cijele godine. To je, uostalom, način da osigurate i sebe i druge u slučaju nezgoda. Ovo je i način da osjetite da ste korisni, i da možete nekome spasiti život, što je najhumaniji mogući čin. Iskrenu zahvalu upućujem svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su se odazvali na akciju, a posebnu zahvalu i iskrene čestitke upućujemo mladoj Samiri Radović, koja je jučer prvi put darovala krv.“ kaže Alagić.
On je ovom prilikom pozvao sve zdrave osobe da se u što većem odazivaju na ovakve i slične humane akcije jer u hitnim slučajevima potrebe za krvlju, život ovisi od dobrovoljnih darivaoca.
„Jedan put darovana krv ujedno i jedan spašen život. Krv je lijek koji se može samo darovati, ne može se proizvesti ili kupiti. Prikupljanje krvi zasniva se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. O dobrovoljnom davalaštvu treba govoriti često, a ne samo kada se dešavaju nestašice zaliha krvi ili kada se obilježavaju dani dobrovoljnog davalaštva. Darivanje krvi je jedan od najhumanijih gestova koje čovjek može načiniti“, poručuje Alagić.

KOMENTARI