instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Sanjanka Suada Hodžić donirala bubreg suprugu i spasila mu život

Sanjanka Suada Hodžić donirala bubreg suprugu i spasila mu život

Sanjanka Suada Hodžić (53) donirala je bubreg suprugu Hasanu (60), a transplantacija organa obavljena je prije nekoliko dana u Univerzitetskom kliničkom centru u francuskom gradu Grenobl.

Supružnici se trenutno dobro osjećaju i oporavljaju poslije operacije, prenose Nezavisne.

S obzirom na to da su supružnici imali različite krvne grupe, svemu je prethodio komplikovani tretman deimunizacije, koji je naposlijetku uspješno okončan. Hasan je već dugo teški bubrežni bolesnik, zbog čega je godinama bio podvrgnut tretmanima hemodijalize.

S obzirom na to da u Sanskom Mostu ne postoji hemodijalizni centar, bubrežni bolesnici iz ovog grada su na tretmane ranije putovali u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, koja je udaljena 120 kilometara.

Odnedavno im se ova zdravstvena usluga pruža u Opštoj bolnici u Prijedoru, koja je mnogo bliža Sanskom Mostu.

Međutim, neprestani tretmani i putovanja su izuzetno naporni, a Hasanovo zdravstveno stanje je vremenom bivalo sve teže, te je transplantacija bubrega bila jedini spas za produženje njegovog života.

Prošle godine on se priključio programu transplantacije koji provodi nevladina organizacija “Otvorena mreža” i koji je namijenjen pružanju zdravstvene i humanitarne pomoći teško oboljelim građanima Bosne i Hercegovine.

“Ovo je za nas novi početak jer smo nas dvoje jedno drugom sve u životu. Nijednog trenutka nisam se premišljala o tome da budem donor bubrega svom suprugu, za njega bih dala i više od bubrega”, kaže Hodžićeva.

Inače, pokretač “Otvorene mreže” je poznati radijski i TV voditelj Almir Ćehajić Batko, a zahvaljujući njihovom angažmanu u proteklom periodu spaseni su životi 560 teško oboljelih građana kojima je bilo potrebno liječenje u inostranstvu.

KOMENTARI