instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Sanski gimnazijalci obilježili Dan srednjoškolaca

Sanski gimnazijalci obilježili Dan srednjoškolaca

Učenici Gimnazije u Sanskom Mostu obilježili su danas Međunarodni dan srednjoškolaca. Srednjoškolci iz Sanskog Mosta, već tradicionalno, nekoliko godina unatrag obilježavaju ovaj datum, a ove godine događaj je tematski posvećen odlasku mladih van granica Bosne i Hercegovine.

 Sanski gimnazijalci su prošetali gradom od svoje obrazovne ustanove do sale Narodne biblioteke gdje je održana priredba današnjem datumu u čast. Također, sa gradskog mosta simbolično su u rijeku Sanu bacili cvijeće.

Podsjetimo, 17. novembar se obilježava kao Međunarodni dan srednjoškolaca. Prvi put je održan 1941. godine u Londonu,a tradicija je nastavljena zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Europe pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski, što je na kraju i učinjeno.

Ove godine događaj je tematski posvećen odlasku mladih van granica Bosne i Hercegovine, budući da su srednjoškolci prepoznali ovaj problem kao ključni za budućnost BiH.

KOMENTARI