Sanski Most obilježio Dan Armije RBiH VIDEO

HomeUncategorized

Sanski Most obilježio Dan Armije RBiH VIDEO

Sanski Most domaćin obilježavanja Dana Armije RBiH

Centralna svečanost obilježavanja Dana Armije RBiH za Unsko sanski kanton održana je danas u Sanskom Mostu u prisustvu najviših predstavnika vlasti, boračkih organizacija, društveno političkog, vojnog i vjerskog života, kao i građana.

Brojne delegacije položile su cvijeće na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, u centru Sanskog Mosta, te je učenjem fatihe i minutom šutnje odata počast svim pripadnicima Armije RBiH koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija je potom održana u prostoru sale gradskog kina, gdje je istoričar iz Bihaća, Nijazija Maslak, podsjetio na period formiranja Armije RBiH prije 24 godine i istorijsku ulogu koju je ona imala tokom odbrambeno oslobodilačkog rata.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Senad Kljajić, naglasio je kako Armija RBiH s vojnog aspekta predstavlja istinski fenomen. Za vrlo kratko vrijeme, kako je istakao, iz oružanih grupa Patriotske lige i Teritorijalne odbrane BiH iznikla je respektabilna vojna sila koja je odbranila narod, a potom krenula u oslobađanje okupiranih teritorija.

Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, rekao je kako se zasluge boraca Armije RBiH nikada ne smiju zaboraviti te da njena istorijska uloga treba biti nadahnuće i inspiracija generacijama koje dolaze.

Prisutnima su se obratili i ratni komandant Armije RBiH, Hamdija Abdić Tigar i ministar za pitanja boraca u Vladi USK, Abid Mulalić. Premijer USK, Izudin Saračević, naglasio je kako je Armija RBiH bila na braniku domovine i naroda iz kojeg je iznikla u čemu treba tražiti tajnu njene opstojnosti i vojničkog uspjeha.

Svečanu akademiju su svojim nastupima uveličali hor „Harmonija“ i sjajna mlada pijanistkinja iz Sanskog Mosta, Belma Kahrimanović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0