instant fap
NaslovnicaBiH

Sarajevska fotografija koja je šokirala Francusku

Sarajevska fotografija koja je šokirala Francusku

Fotografija iz Sarajeva koju je tiražni francuski list A Nous Paris (Pariz za Nas) objavio u svom specijalnom izdanju ‘Gradovi’ br. 2 podigla je popriličnu prašinu. Naime, na fotografiji vidimo dvije dame koje šetaju sarajevskom obalom, jedna je odjevena u skladu sa islamskim propisima, dok je druga u vrlo kratkom šorcu i uskoj ljetnoj majici.

Fotografija autora Benoîta Chartrera nazvana je „Šok-kultura“* (Choc des Cultures) što bi trebalo nagovijestiti francuskim čitateljima da je ovakav prizor, u najmanju ruku, šokantan. Kao, valjda, i kultura Sarajeva.

Upravo ovakvo formatiranje nagnalo je bh. novinarku sa adresom u Parizu Džanu Mujadžić da pokrene sudsku tužbu protiv francuskog sedmičnika.

Potraga za fotografom i djevojkama

Kako je izavila Mujadžić za portal Doznajemo.com – čija je saradnica – uredništvo lista i dalje ne želi otkriti gdje je Chartrer (fotograf), a bh. novinarka ne može ga locirati ni pomoću francuskog Press cluba čiji je dugogodišnji član.

Mujadžićeva namjerava ići i do Evropskog suda u Strazburu, a traga i za djevojkama koje su našle na ‘šokantnoj’ fotografiji kako bi dobila njihovu podršku, ali i odgovor na pitanje: „da li su pristale na poziranje Chartreru“.

„Smatram da na napade ovakve prirode i niske udarce francuskog tiska, posebno kada su jednostrani i usmjereni ka devalorizacijii jedne zajednice, treba energično, kompletno poništiti i kazniti te poduzeti mjere da se ne ponove“, kaže Mujadžić.

*Iako Mujadžić insistira da je naziv fotografije Šok-kultura, ipak se radi o Sukobu kultura. Međutim, sama riječ sukob također implicira negativna značenja i asocira na, blago rečeno, spornu teoriju u sukobu civilizacija.
 

Radiosarajevo.ba