instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Šarović: Novo glasanje će biti; Dodik je smetnja regiji, RS-u, BiH 

Šarović: Novo glasanje će biti; Dodik je smetnja regiji, RS-u, BiH 

Ima li razlike između Dodika i Trivić kada su interesi države BiH u pitanju? Kako je Jeleni Trivić Draža Mihailović zvijezda vodilja? Je li Dodik smetnja regiji, RS-u, Bosni i Hercegovini i zašto podstrekava i ohrabruje različite grupe kao što su zloglasni Panteri da bi ostao na vlasti? Hoće li biti novog glasanja i da li ostaje na čelu stranke i nakon poraza na izborima? Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja, u emisiji Mreža na FTV-u odgovarao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Kaže da će nepravilnosti koje utječu na rezultat dovesti do novog glasanja.

– Mislim da je osnovna opcija da se ponovo glasa na onim biračkim mjestima na kojima su te manipulacije utvrđene nakon prebrojavanja, a da li će Centralna izborna komisija BiH (CIK) posegnuti za potpuno ponovnim izborima za predsjednika RS-a i potpredsjednike, to je već na njima. Uvjeren sam da će novog glasanja biti – govori Šarović.

Pojašnjava da su u toku izborne noći vlast i njihovi pomagači krali izbore za sve nivoe.

– I za nivo predsjednika RS-a gdje je kandidat bio Milorad Dodik i zbog toga smo puni uvjerenja da će se to pokazati. Ne da bi mi pravdu tražili na ovaj način, kao neki alibi za poraz, nego da bi dokazali da smo pobjednici. Mislim da su Milorad Dodik i njegovi partneri krali ove izbore i da nisu pobjednici – kaže.

Šarović ističe da su bili spremni odmah na proteste.

– To smo pokazali i to, pod pritiskom javnosti, koliko i mi politički akteri, toliko i javnost, građani da su zainteresovani. Neki ogorčeni, neki su spremni više od toga. Mi smo apelovali u svakom trenutku u tih nekolko dana protesta da niko kamenicu ne baci, da niko ne razbije bilo koji prozor, da treba da čuvamo prije svega Banju Luku jer je to naš grad.

Mislim da je tako bila naelektrisana atmosfera i u takvoj atmosferi je uvijek potreban trenutak da to preraste u nešto drugo. No, mi smo insistirali i uspjeli smo da obuzdamo bilo kakve namjere, pokušaje, pomisao vezano za tako nešto i pokazalo se da je to uredu. Ne želimo da situaciju zaoštravamo i komplikujemo. Ono što je do nas doprlo je da se vlast, odnosno SNSD, pripremala i za kontraproteste.

Šta to sve znači, ne mogu da procjenjujem, ali to već jeste odmah opasnost. Ako imamo proteste i kontraproteste, to je rizična situacija i za sigurnosne snage, za građane, za nas sve. Nadam se da do toga neće doći – govori Šarović.

Navodi da opozicija RS ne dovodi ni u kakav rizik.

– Vlast priziva i podstrekava i na neki način ohrabruje sve različite grupe za koje ne vidim iz kojeg razloga su zainteresovani za izbore. Naša pozicija je potpuno jasna – politički subjekti koji su bili na izborima i sami građani koje pozivamo, ništa izvan toga. Mi branimo svoje pravo, a onaj ko nije krao izbore, ko je pošteno učestvovao u izborima, zašto se boji prebrojavanja. Zašto bi se sada Dodik, vlast, SNSD i oni koji su ga podržavali na izborima, zašto bi se bojali prebrojavanja ako se to radi na transparentan način?

Ako si čist, ako nisi ukrao, ako nisi manipulisao, ako nisi kupovao, ti ćeš bezbrižno da čekaš da se ovaj proces završi za 10 dana i da ti pobjeda, ako si pobijedio, bude jača, slađa i vjerodostojnija. U suprotnom, da nema prebrojavanja sumnja bi uvijek postojala i uvijek bi to bio kamen spoticanja.

Ovako, imat ćemo prebrojane glasačke listiće i onda će onaj ko presuđuje dati svoj stav po tom pitanju, a na nama je da svaku relevantnu odluku poštujemo. Dodik govori da neće priznati odluku CIK-a jer je on pobjednik. Za sada samo znamo da neće priznati izbore. Da li to znači i nešto drugo, to ne mogu znati – rekao je.

O navodima da će se ponoviti 1997. godina Šarović kaže:

– Ne prizivam, ne predskazujem i mislim da je to, ako je u bilo čijoj glavi, to je loš scenarij. Uvjeren sam da bi RS-u bilo bolje bez Dodika jer ja mislim da je on postao i regionalna smetnja, smetnja unutar RS-a, unutar cijele BiH, evropska smetnja i ja mislim da njega nigdje ne vidi niko kao budućnost. Mislim da priželjkuju svi da ode, čak i regionalno.

Naime, najveća pobuna građana u Republici Srpskoj desila se 1997. godine.

Tadašnja predsjednica RS-a Biljana Plavšić se u junu 1997. godine razišla sa vladajućom SDS (čiji je bila član) i pokrenula tzv. proces demokratskih promjena u ovom entitetu. Plavšić je optužila SDS za organizovani kriminal i korupciju, a podržale su je ostale, u to vrijeme mahom manje političke partije. Na banjalučkim ulicama dešavali su se masovni protesti, a jedno vrijeme RS je bila podijeljena na istočni dio (do Prnjavora), u kojem je vladao SDS, i zapadni dio, koji je podržavao Plavšić.

Kriza je okončana u januaru 1998. godine na sjednici Narodne skupštine u Bijeljini na kojoj je za premijera RS izabran lider SNSD-a Milorad Dodik. Vlast od SDS tada je preuzela koalicija “Sloga”, koja je RS vladala do 2001. godine.

Šarović smatra da je Dodik ovih dana vrlo bijesan i zabrinut.

– Onaj ko u izbornoj kampanji dijeli iz budžeta javni novac i daje ga građanima, to znači da ga potplaćuje. Ako niko to nije rekao, ja kažem sada. Da, potplaćuješ ih mojih novcem. Po meni to je nezakonito, ali nije se još niko našao da te za to tjera, a ja mislim da to treba tjerati, ako ne onda treba u Izbornom zakonu mijenjati da to njemu ili nekome drugom više nikad ne padne na pamet – dodaje.

Kaže da je ovo jedan arena, ring, ali vrlo prljavi ring u kome su nedemokratska, nedozvoljena sredstva dozvoljena i služe se mnogi.

Šarović smatra da postoji razlika između Milorada Dodika i Jelene Trivić.

– Da imamo dovoljno prostora naveo bih vam mnoge stvari i jednog i drugog koje znam, ali mi u kampanji gledamo samo one krupnije, važnije stvari. Smatram da je Jelena Trivić jedna normalna žena, obrazovana, pametna, nije ekstrem bilo kakav, naprotiv, patriotski voli RS što je vrlo prihvatljivo za bilo koga ko se bavi politikom u RS-u, ne negirajući naravno BiH, što ja od nje nikad nisam čuo. Nisam nikad prisustvovao nijednom događaju, nijednom susretu, nijednoj predstavi u kojoj sam ja čuo da Jelena veliča Dražu Mihajlovića – kazao je.

KOMENTARI