instant fap
NaslovnicaBiH

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH: Protest upozorenja u Sarajevu 26. maja

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH: Protest upozorenja u Sarajevu 26. maja

Savez samostalnih sindikata BiH održat će 26. maja ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu veliki protest upozorenja, kazao je na današnjoj konferencije za novinare u Mostaru predsjednik Samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Po njegovim riječima, prosvjed će započeti u 12 sati ispred zgrade Parlamenta, nakon čega će se prosvjedna povorka uputiti prema zgradi Vlade FBiH, a cilj je prosvjeda ukazati na težak ekonomsko-socijalni položaj radničke klase FBiH.

Bajramović je dodao kako će predstavnici sindikata tijekom prosvjeda uputiti svoje zahtjeve vezane za zakonske projekte koji trebaju da se donesu, te da će skrenuti pozornost na problem crnog tržišta rada i na nepostojanje kaznenih odredbi vezanih za to tržište.

“Naši zahtjevi odnose se na izmjene Zakona o štrajku, Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o povezivanju radnog staža, Zakona o prekršajima, pa sve do Zakona o koncesijama i Zakona o šumama. Ukazat ćemo i na potrebu provedbe zakona koji je u fazi usvajanja, a to je zakon o autocesti, koji bi konačno trebao otvoriti radove i time osigurao veliki broj radnih mjesta”, kazao je Bajramović.

On je istaknuo kako Savez samostalnih sindikata želi skrenuti pozornost i na to da se brojka od 46 posto nezaposlenih može dosta smanjiti ako se smanj rad na crno, koji je u BiH zastupljen preko 28 posto.

“Ovo je prosvjed koji treba i mora da pokaže svima koji odavno priželjkuju prosvjede, od medija, političkih stranaka, predstavnika akademske zajednice, nevladinog sektora, da je ovo prosvjed upozorenja. Želimo pokazati kako sindikat može da vodi socijalni dijalog i na ovaj način, da sindikat ima svoje članstvo i da je živ, iako su svi govorili kako je mrtav.

Konačno samo dobili pravosnažnu presudu po pitanju našeg legaliteta i registracije na nivou BiH. Savez sindikata BiH upisan je u Registar na nivou države BiH i on je legalan”, kazao je Bajramović.

Na konferencije za novinare nazočnima se obratio i predsjednik Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata HNŽ-a Husein Špago koji je kazao kako je na današnje sjednice Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH bilo riječi o dosadašnjim  aktivnostima u sindikalnim organizacijama i o aktivnostima koje se vode u sindikalnim organizacijama koje se financiraju iz Proračuna HNŽ-a.

Špago je istaknuo kako će predstavnici svih sindikata ići na prosvjed u Sarajevo i da će imati organiziran javni prijevoz.

(Depo.ba)