instant fap
NaslovnicaMagazin

Savršen prilog za vaš iftar: Pripremite rižu na turski način

Savršen prilog za vaš iftar: Pripremite rižu na turski način

Jako fina, aromatična i ukusna turska riža može poslužiti kao prilog uz bilo koje jelo, a savršeno će se uklopiti u vaš iftarski meni.

Glavnu aromu ovoj riži daju šehrije (tjestenina u obliku zrna rže) koje se prvo izdinstaju na ulju da dobiju finu zlatno smeđu boju pa se tek onda dodaju ostali sastojci.

Sastojci:

  • 1/2 šolje šehrija (ili druga sitna tjestenina)
    30 ml ulja
    3 kašike putera
    2 šolje riže 
    2-3 kašičice soli
    1 l vrele vode
    sok 1/2 limuna

Priprema:

Rižu staviti u zdjelu, dodati 1 veliku kašiku soli pa preliti vrelom vodom i ostaviti 5 minuta. Nakon 5 minuta istresti u cjediljku i saprati hladnom vodom sve dok voda ne bude bistra. Ostaviti da se ocijedi.

U dublju tavu ili šerpu staviti ulje, dodati sehrije i na laganoj vatri dinstati da dobiju finu zlatno smeđu boju (neprestano miješati da ne zagore). Zatim dodati puter, kratko promiješati pa dodati ocijeđenu rižu. Izmiješati pa zaliti vrelom vodom i dodati 2 kašičice soli.

Smanjti vatru, poklopiti i poklopljeno kuhati 15-20 minuta da riža upije svu tečnost. (probajte pa ako nije dovoljno skuhana dodati jos malo vode). Ugasiti ringlu, skloniti poklopac i ostaviti tako par minuta pa dodati limunov sok, izmiješati i odmah služiti.

KOMENTARI