instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sazvana vanredna sjednica Skupštine USK

Sazvana vanredna sjednica Skupštine USK

Skupština Unsko-sanskog kantona danas će biti održana i na njoj ćemo imenovati novu Vladu Unsko-sanskog kantona, kazao je Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA u USK.

Novu većinu činit će SDA, SDP, NiP i Pomak, nakon što se raspala većina koju su činili SDA, NES, DF i Stranka za BiH.

Musić je rekao da je dogovoreno da će “SDA danas preuzeti odgovornost za USK”.

Pojašnjavajući ovaj svoj potez, kazao da su osam mjeseci bili dio partnerskih odnosa s NES-om, DF-om i Strankom za BiH, da su u taj proces ušli uvjereni da će doprinijeti oblikovanju politike na višim nivoima vlasti, te da poštuju ponašanje političkih partnera kada je u pitanju nametanje izmjena Ustava FBiH, ali…

– Dali smo maksimalnu energiju, bili popustljivi u koncipiranju vlasti. Unutar samog NES-a došlo je do problema. NES je smanjio kapacitet u Skupštini USK sa osam na šest zastupnika, što je poremetilo djelovanje parlamentarne većine. Dali smo maksimum da sporazum prilagodimo odnosima u Skupštini, gdje SDA ima najviše zastupnika. Nismo tražili premijersku poziciju, ali u skladu s kapacitetom trebamo imati odgovornost i veće učešće u Vladi, da budemo prisutniji i informiraniji u zbivanjima u Vladi. Iscrpili smo sve da revidiramo sporazum, nismo uspjeli – rekao je Musić.

Kazao je da su svi predsjednici općinskih odbora SDA, gradskih, zastupnici u Parlamentu FBiH iz USK i na državnom nivou smatrali da SDA mora pokazati osjećaj odgovornosti prema građanima, biračima…

Musić je istakao da je postojala opasnost da se Klub zastupnika SDA počne raspadati ako ne poduzmu određene korake, te dodao da je ovo rješenje u interesu građana.

On je napomenuo da nemaju saglasnost centrale stranke iz koje dolazi da ovo urade.

Nova većina u Skupštini USK sada ima 16 ruku, a Musić kaže da misli da će podrška novoj većini biti i veća, te da će se znati kada bude sjednica Skupštine USK.

Prema nezvaničnim informacijama, dva zastupnika koja su napustila Klub NES-a su Agan Bunić, koji je bio Kluba zastupnika NES-a, te Hajrudin Halilović, zastupnik koji je više mandata u Skupštini USK.

Zikrija Duraković iz Pomaka sada treba biti novi predsjedavajući Skupštine USK.

U novu Vladu USK kao premijer treba biti imenovan Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke trebaju biti imenovani i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Amel Dizdarević kao ministar privrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju biti imenovani Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Konačno, iz NiP-a kao ministar privrede treba biti imenovan Armin Kardašević, dok za ministra prostornog uređenja ide Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

KOMENTARI