instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Upravo potpisan Sporazum o koalicionoj većini u Skupštini USK-a

Upravo potpisan Sporazum o koalicionoj većini u Skupštini USK-a

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na čijem je dnevnom redu smjena postojeće i imenovanje nove Vlade Unsko-sanskog kantona, zakazana je za danas za 15 sati, potvrdio je predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK Jasmin Musić.

jednica je zakazana nakon dogovora da novu većinu na nivou Unsko-sanskog kantona čine SDA, SDP, NiP i Pomak, umjesto dosadašnje većine koju su činili SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Ovaj dogovor nije, bar kada je u pitanju SDA, dobio saglasnost centrale stranke.

rema dogovoru stranaka nove većine, Zikrija Duraković iz Pomaka sada treba biti novi predsjedavajući Skupštine USK, te će se ova tačka danas naći i na dnevnom redu sjednice Skupštine USK.

U novu Vladu USK kao premijer treba biti imenovan Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke trebaju biti imenovani i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Amel Dizdarević kao ministar privrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju biti imenovani Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Konačno, iz NiP-a kao ministar privrede treba biti imenovan Armin Kardašević, dok za ministra prostornog uređenja ide Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

KOMENTARI