instant fap
NaslovnicaBiH

SDA partner, ali ne i poslušnik

SDA partner, ali ne i poslušnik

SDA će da nastavi da gradi državotvornu politiku, bilo sa stajališta pozicije ili opozicije, kaže Izetbegović

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će SDA sutra na sjednici stranačkog predsjedništva odlučiti kako će se dalje ponašati i tražiti da ostane partner, ali ne i poslušnik u koaliciji.

Izetbegović je novinarima u Mostaru rekao da su problemi sa SDP-om nastali kada se SDA suprostavila ukidanju vjeronauke u Sarajevu, stavljanju pod kontrolu bezbjednosnih sistema kroz zakon o policiji, te kada se suprotstavila donošenju budžeta koji je “premalen za nastavak evropskih integracija”.

“SDA će da nastavi da gradi državotvornu politiku, bilo sa stajališta pozicije ili opozicije”, kaže Izetbegović.

Na pitanje da li SDA ima kapacitet da zaustavi izbacivanje iz vlasti, Izetbegović je odgovorio da ova stranka može da povuče kočnice.

“Sutra ćemo procijeniti šta je bolje, ne za SDA, već za ovu državu, pa ćemo tako da postupimo”, najavio je Izetbegović.

On je dodao da je juče i danas bilo međustranačkih razgovora, te da će sutra biti više inFormacija o svemu.

U petak, 1. juna, postignut je dogovor da Stranka za bolju budućnost (SBB) zamijeni SDA u vlasti na nivou BiH.

Dogovor o ulasku u vlast SBB umjesto SDA, osim za nivo BiH, postignut je i za četiri federalna kantona – sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je nakon postignutog dogovora o tome da razlog za nesaradnju sa SDA nije budžet, nego to što je SDA “državnu priču koristila za lokalne izbore i što je išla ka radikalizaciji”.

Mjesta u Savjetu ministara koja su pripadala SDA podijeljena su tako da ministra odbrane daje SDP, dok će SBB dobiti i mjesto zamjenika ministra finansija BiH.