instant fap

SDA razgovara o formiranju Vlade sa svim političkim subjektima

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je u nedjelju za Fenu da su u toku pregovori o formiranju nove Vlade u ovom kantonu sa svim političkim subjektima koji su 21. septembra na skupštinskoj sjednici izglasali nepovjerenje Vladi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Kada je u pitanju imenovanje mandatara te Vlade Konaković ističe da se o tome intenzivnije i ozbiljnije razgovaralo u Stranci demokratske akcije u okviru kadrovske komisije, kroz izvršni rang i odbor stranke.

Ipak nije mogao govoriti o imenima ni mandatara niti o eventualnoj raspodjeli resora u kantonalnoj Vladi, kao ni o tome da li će SDA imati mandatara Vlade prije Lokalnih izbora zakazanih za 7. oktobar.

Naglasio je da će biti ispoštovani svi zakonski rokovi koji kažu da nova Vlada mora biti formirana 30 dana od izglasavanja nepovjerenja, u ovom slučaju do 20. oktobra.

Ponovio je da je predstavnicima Naše stranke, koja ima dva zastupnika u kantonalnoj Skupštini, predloženo da budu dio izvršne vlasti i tako preuzmu političku odgovornost.

Komentirajući zahtjeve nekih stranaka za ekspertnom Vladom, Konaković kaže da će Vlada u svakom slučaju biti ekspertna te da će ekspertnost neke osobe biti u prvom planu.

– Ne mislim da ekspertna vlada znači limitirati neke osobe koji su do sada bili članovi neki stranaka. Termin ekspertna vlada treba detaljno definirati, ističe Konaković dodajući da je bolja opcija da u pregovorima o formiranju vlasti i u Vladi učestvuje više političkih partija nego da to radi jedna ili dvije partije.

Podsjetimo nepovjerenje dosadašnjoj Vladi KS izglasalo je 18 zastupnika i to sedam iz SDA, četiri iz Stranke za BiH (SBiH), po jedan zastupnik iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i Bosanske stranke (BOSS) te samostalni zastupnici Enes Zeković, Mira Jurić i Hanka Vajzović.

S druge strane za ostanak sadašnje Vlade KS-a glasalo je 14 zastupnika iz SDP-a i SBB -a dok je zastupnik Naše stranke bio suzdržan.

(Vijesti.ba/Fena)

KOMENTARI