instant fap
NaslovnicaBiH

SDA se treba priključiti opoziciji ako se ne slaže sa budžetom

SDA se treba priključiti opoziciji ako se ne slaže sa budžetom

Predsjednik SDS-a Mladen Bosićrekao je da se sa SDA očito nešto događa i da ta stranka, ukoliko se ne slaže sa budžetom kao najvažnijim dokumentom koji usvaja vlast, treba da se povuće sa pozicije koju zauzima i priključi opoziciji.

”Da li je riječ o lokalnim izborima ili borbi sa SDP-om, kao partnerom i suparnikom, pokazaće vrijeme. Ukoliko ste član neke skupštinske većine i na osnovu toga vaši ljudi sjede u foteljama zvaničnika ne možete se ponašati kao opozicija”,rekao je Bosić.

Bosić je rekao da hitno treba riješiti slučaj “Sejdić – Finci” kako bi se počeli baviti značajnijim reformama od tog pitanja čije rješenje neće povećati zaposlenost, standard niti će Sejdić i Finci postati članovi Predsjedništva BiH.

“Za to postoje svi uslovi, a proces koče oni koji žele preko ovoga otvoriti proces dubljih promjena Ustava”,rekao je Bosić za mostarski “Dnevni list”.

On je ukazao da u Republici Srpskoj postoji politički konsenzus svih stranaka da se član Predsjedništva iz RS bira direktnim izborom bez nacionalne odredbe, a da se iz FBiH biraju dva člana na način kako se dogovore politički faktori u Federaciji.

”Mi smatramo da je to fer rješenje i nije na bilo čiju štetu. Ukoliko bošnjačke stranke iz Federacije budu insistirale da rješenje u RS bude identično onom u FBiH, onda mi zahtijevamo da i oni biraju direktno, u dvije izborne jedinice”, naglašava Bosić koji bi, kako bi rekao, volio da na izborima u Srbiji dođe do promjena.

KOMENTARI