instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

SDP BiH: Herceg-Bosna je zločinački projekat i takva će uvijek ostati

SDP BiH: Herceg-Bosna je zločinački projekat i takva će uvijek ostati

Socijaldemokratska partija BiH osuđuje obilježavanje godišnjice osnivanja paradržave Herceg-Bosne, a naročito učešće dužnosnika države BiH u navedenim aktivnostima, navodi SDP BiH u saopštenju, te dodaju:

“Obilježavanje osnivanja tvorevine, čiji su najviši dužnosnici zbog dokazanih ratnih zločina osuđeni na ukupno 111 godina zatvora pred Haškim tribunalom, smatramo činom podrivanja ustavnog poretka. Teško se oteti dojmu kako ova aktivnost nije sinhronizirana sa Dodikovim referendumom u bh. entitetu Republika Srpska.

SDP BiH poziva Dragana Čovića da prestane sa iznošenjem očitih neistina, poput one da “gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema”. Preporučujemo mu da se malo bolje raspita o hrvatskim zajednicama, koje je on očito zaboravio, što ne znači da one i ne postoje.

Napominjemo da u Sarajevu,Tuzli, Zenici, Brčkom i Bihaću živi više od 50.000 Hrvata, što je mnogostruko više nego u bilo kojem glavnom gradu nekih od kantona sa isključivo hrvatskom većinom, pa čak i više nego u nekim takvim kantonima u cjelini, poput Posavskog kantona. Upravo su Posavina i Hrvati iz ovog dijela BiH, najveća kolateralna šteta ratnog projekta Herceg-Bosne.

Također, podsjećamo Čovića da je na osnovu neoborivih dokaza za progon i masovno iseljavanje hrvatskog stanovništva ustanovljena nedvosmislena odgovornost tadašnjih rukovodstava paradržave Herceg-Bosne i Republike Hrvatske, a sve prema tragičnom dogovoru o uspostavi etnički čistih teritorija – nesuđenih država.

Trend eskalacije provedbe strategije prikrivanja pogubnih rezultata vladavine nacionalističkih stranaka iza “branjenja historije” smatramo zabrinjavajućim pokušajem očuvanja vlasti generiranjem vještačkog vanrednog stanja. U krajnoj liniji, to su očito najpoželjnije okolnosti djelovanja SDA, HDZ BiH i SNSD, nesposobnih da se, u sadašnjem trenutku, bave istinskim vitalnim interesima stanovništva poput ekonomskog razvoja, izgradnje autoputa, povećanja penzija, smanjenja vanjskog duga”, stoji u saopštenju iz SDP-a.

KOMENTARI