instant fap
NaslovnicaBiH

SDP i HDZ rekonstruišu vlade na svim nivoima

SDP i HDZ rekonstruišu vlade na svim nivoima

Predsjednici SDP-a BiH i HDZ-a, Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović, potpisali su juče u Sarajevu dva dokumenta koji potvrđuju opredijeljenost ovih stranaka za međusobnu saradnju na svim nivoima vlasti u periodu 2012.-1214. godine, te definiraju prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na nivou Federacije BiH

 

Rezultat je ovo dvosatnog sastanka lidera SDP-a BiH i HDZ-a, te premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i potpredsjednika HDZ-aMarinka Čavare.

Lagumdžija je istakao da će ove dvije stranke već sutra preduzeti korake koji će dovesti do rekonstrukcije vlada na svim nivoima, odnosno tamo gdje SDP i HDZ imaju većinu.

– Iduće sedmice će naša povjerenstva dodatno raditi na usaglašavanju stavova o presudi Sejdić-Finci tako da 27. juna u Brisel odemo sa usaglašenim stavom i principima rješavanja ove presude, kazao je Lagumdžija.

HDZ i SDP će u čitav proces uključiti i svoje partnere, a lideri stranaka su istakli da imaju evidentnu parlamentarnu većinu za rekonstrukciju Vlade Federacije BiH.

– Uvjeren sam da ćemo čitav proces završiti u naredne dvije sedmice, precizirao je Lagumdžija.

Čović je pojasnio da od sutra počinje s radom nova parlamentarna većina.

– Siguran sam da ćemo imati 65 ili 66 zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH, kazao je.

Ponovio je da HSP i NSRZB u kvoti hrvatskih glasova ne mogu biti zastupljeni.