instant fap
NaslovnicaSanski Most

SDP obilježio godišnjicu ZAVNOBiH-a

SDP obilježio godišnjicu ZAVNOBiH-a

Općinska organizacija SDP-a Sanski Most obilježila je danas 68. godišnjicu Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu.

Povodom obilježavanja ovog značajnog historijskog događaja, na kojem su udareni temelji moderne državnosti Bosne i Hercegovine, predstavnici Općinske organizacije SDP-a Sanski Most položili su cvijeće na lokalitetu DTV-a Partizan, na mjestu gdje se nekad nalazio Dom Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Nakon toga, u prostoru stare gradske vijećnice upriličena je prigodna tribina, koja je bila posvećena ovom, kako se moglo čuti, jednom od najznačajnijih datuma ne samo za Sanski Most, nego za čitavu BiH.

 

Profesor Velid Selman prisutne je podsjetio na historijski značaj ovog događaja, koji je održan u periodu od 30. juna do 2. jula 1944. godine u Sanskom Mostu, istakavši da je Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a državu Bosnu i Hercegovinu definiralo kao jednu od šest federalnih jedinica u okviru tadašnje Jugoslavije, koja se razlikovala od drugih država po svom pluralizmu, jer je bila utemeljena kao zajednica tri ravnopravna naroda. Na današnjem događaju istaknuto je da bi nadležne institucije ovom datumu u narednom periodu trebale posvetiti veću pažnju, te s tim u vezi predložena je  ideja o obilježavanju ovog datuma kao državnog praznika.