instant fap
NaslovnicaBiH

SDP ostao sam u Vladi FBiH

SDP ostao sam u Vladi FBiH

Osam federalnih ministara – iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak – večeras je napustilo zasjedanje Vlade FBiH. Razlog je, kako su rekli, dopuštanje da u radu sjednice učestvuje Desnica Radivojević, dopremijer i ministar prostornog uređenja, čiju ostavku je danas prihvatio predsjednik Federacije Živko Budimir.

Vlada je unatoč tome nastavila rad, donijela odluke o prethodnim saglasnostima za smjene sadašnjih i imenovanje privremenih nadzornih odbora šest javnih preduzeća u FBiH, dvije pošte, dva telekoma i dvije elektroprivrede. Desnica Radivojević izjavio je da je od danas član SDP-a BiH.

Pravno nasilje

Sjednicu su napustili Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Adil Osmanović, ministar raseljenih lica i izbjeglica, Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije, Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike, Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta, Ante Krajina, ministar finansija, Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta, i Milorag Bahilj, ministar trgovine.

– Danas smo dobili odluku predsjednika FBiH o razrješenju dopremijera Vlade FBiH Desnice Radivojevića, nakon čega smo dobili pravno tumačenje Ureda za zakonodavstvo da se odluka mora poštivati jer je stupila na snagu današnjim danom. Tražili smo od premijera da postupi sukladno odluci predsjednika FBiH i da Radivojević danas ne može predlagati i obrazlagati tačke dnevnog reda na Vladi. Nakon što je premijer odbio da provodi odluku i odlučio da nastavi sa radom, u konsultaciji sa pravnicima naših stranaka zaključili smo da se radi o pravnom nasilju i nismo htjeli učestvovati u takvom radu Vlade FBiH, izjavio je večeras Lijanović.

Dopremijer Lijanović je izjavio da je nakon njihovog odlaska Vlada ostala bez kvoruma potrebnog za rad. On je rekao da je razgovarao sa predsjednikom FBiH koji mu je potvrdio da je Radivojević podnio ostavku. Istakao je da ova vlada treba nastaviti rad, ali zakonito, te da se očekuje nastavak u utorak, ali bez jednog ministra. I ministar Osmanović je rekao da je Radivojević razriješeni ministar.