„Šejtan“ u preduzeću…

Homeinmedia danas

„Šejtan“ u preduzeću…

Novi incident na RTV Sani

Rat u BiH je 1992. g. počeo osvajanjem radijsko – televizijskih repetitora. Za potrebe velikosrpskog agresora ovaj posao je prije samog početka oružanih sukoba realizirala bivša JNA. Sve redom lokacije predajnika od Kozare, Plješavice, Trebevića, Majevice, Vlašića, Veleža i drugih zaposjela je četnička armada. 

Politički rat protiv lokalne vlasti je počeo i traje bezobzirnom borbom za preduzeća i ustanove, a najveći se trenutno vodi na lokalnom mediju RTV Sana.

Iako Poslovnik o radu Općinskog vijeća jasno propisuje načine i razloge sazivanja vanrednih sjednica Općinskog vijeća, pod izgovorom „vanrednosti“ NES i SDP su inicirali 10-tak „vanrednih“ sjednica sa samo jednom tačkom „kadrovska pitanja“. 

Gdje gori – pitali su se naši građani?

Ništa ne bi bilo neobično da se radi po zakonu? Tako vijeće raspisa konkurs za izbor članova Upravnog odbora Komunalnog fonda i Skupštinu RTV Sana. Formirana je i komisija pri vijeću za izbor i imenovanja, koja odradi svoj posao s listom najuspješnijih kandidata. Dođe na red i sjednica vijeća gdje su se trebali potvrditi odabrani članovi, ali šipak. 

Vrloj sanskoj poziciji nisu pasali ljudi koji su prošli, popljuvaše rad komisije koju su sami imenovali, te se latiše pojedinačnog glasanja. 

Nije ok, ali hajde… Izabraše Skupštinu RTV Sana, ali uslijediše prigovori, po kojima se ni dan danas nije očitovalo, što znači da izabrana Skupština nije imenovana u skladu sa zakonom. 

Vrijedni profesor Jasmin Zukanović zvani Šejtan, krenu vedriti i oblačiti. Nadimak mu paše. RTV Sana zvana „režimska“ dobi more kritika za svoj rad, a bome dobi i novog direktora!? 

Čudi spoznaja da vrli pravnik Haris Rasavac, nije prošao na konkursu kad su se birale upravljačke strukture, ali dođe i on u Nadzorni odbor RTV Sana da ni sam ne zna kako? I on kao i Šejtan, zasuka rukave i krenu krojiti pravdu, a pravno neutemeljenu pravdu. 

Kritikuju oni SDA, lopovi, ovakvi, onakvi, a oni gori za pet, deset, sto kopalja. 

Spletom okolnosti v.d. direktorica tv Sana ode na bolovanje, a oni udariše pritisak na zaposlenike da se hitno da pečat, kako bi se ovjerile nezakonite odluke kojima se Midhat Dedić postavio za direktora televizije. Ponavljamo nezakonite, zato su i požurili. 

I policija imala posla zbog pečata, ali nisu puno hajali. Vrli pravnik Rasavac hoće da mu se da pečat, odnosno da mu v.d. direktorica ovjeri nezakonite odluke. 

Zove Midho u pomoć Almira (Muju, Aljošu), sve nivoe policijske vlasti. Zove Sud u Bihaću (Džafićku), lokalni (Selman), zove antikorupcionog lidera Hozana, uglavnom zove redom…

Malo morgen! Čudi jedna stvar, Mido kao vječiti borac za pravdu, čovjek koji se priklanja politici kako vjetar puše, pristaje na nezakonite odluke. Sad mu pašu! Šta će čovjek, mislio ušićariti koju godinu pred penziju, jer iako gazi sedmu deceniju, vazda je pisao za koju marku, kako mu ko naruči tekst. Sreća dobro se oženio, žena doktorica pa redovna i dobra primanja. Rođak je utjecajni Kamber smjestio.

Vrsni pravnici i advokati grohotom su se smijali odlukama „pravnika“ Rasavca i pitali se kako je moguće da se neko njegovih gabarita opće bavi slovom prava?

I onda Midho poput svih NES – kabadahija, u neki ponedjeljak bahnu na posao, izbaci radnicu iz kancelarije i naloži da mu se sprema soba – sultanat. Način na koji je došao, mogao je i bilo koji slučajni prolaznik s ulice. Bila i HITNA kod ove  primopredaje…

Zna Midho dobro da to nije po jusu. Vidjeće uskoro kako je izigran, ali nek oćejfi koji dan u ulozi direktora. A zaboravio da su ga jednom izbacili sa RTV Sane…

Cijela poanta ove priče o „šejtanskoj“ politici zapošljavanja obrazovnih i mladih, a da su im svi zaposleni kadrovi pred penziju. I NES-a i SDP-a. 

I da su usput na RTV Sani trenutno tri direktora. 

Suada Jakupović, koja je izabrana za direktora u redovnoj proceduri i koja svoje pravo traži na sudu (proces u toku). 

Senita Hašić, koja je trenutno jedini legitimni v.d. direktor jer je jedina upisana u sudski registar i u posjedu je famoznog pečata. A ko ima pečat, taj vlada…

I treći direktor je lokalni kockar i novinarski plaćenik Midho Dedić, koji osim fotelje u kojoj sjedi nema ništa drugo. A iščekuje pečat. 

Pa ćemo onda uskoro imati tri direktora sa dva pečata, u jednoj kancelariji…

U SDA mudro šute i čekaju rasplet. Svi su njihovi kandidati, a diskretno priželjkuju Midhu, jer im je Midho u kampanjama uvijek bio najbolji oslonac. 

Vodio je Midho kako vele i Nijazovu kampanju na prošlim izborima i gdje je Nijaz danas? 

Istina, viđena je jučer oko zgrade Skupštine kako se mota pokušavajući i za sebe kakvu fotelju na kantonalnom online tržištu jeftino ušićariti, kod Hrvata Razima…

On i Cuco, panjkajući Kambera za tonske zapise, a i Kamber je u međuvremenu viđen na Magaricama. Pekli Zdenjani lutmu. A gdje je hapa – tu su ovi iz SDA.

Čekaju rasplet…

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0