instant fap
NaslovnicaSport

Sergej i Haris: Zemljaci iz Podgrmeča rivali na Mundijalu u Kalinjingradu

Sergej i Haris: Zemljaci iz Podgrmeča rivali na Mundijalu u Kalinjingradu

Sergej Milinković Savić i Haris Seferović. Dva svijeta. Dvije reprezentacije. Dvije karijere. Fudbaleri Lazija i Benfice, reprezentativci Srbije i Švicarske, srest će se na stadionu u Kalinjingradu u petak navečer u susretu drugog kola Grupe E Svjetskog prvenstva u Rusiji, piše Sportski žurnal.

Sergej i Haris imaju nešto zajedničko, mjesto porijekla – Sanski Most. Iako su rođeni u Španiji i Švicarskoj, Sergej u Lleidai, a Haris u Surseeu, obojica vuku korijen iz Podgrmeča. Prvi iz Zdene, predgrađa iz pravca Lušci-Palanke, a drugi Mahale, naselja u strogom centru.

Nikola Milinković, bivši fudbaler Bečeja i internacionalac u Španiji, Portugaliji i Austriji ponikao je u ugašenom Radničkom iz Zdene. Otišao je u Vojvodinu u potrazi za fudbalskim angažmanom, u Novom Sadu upoznao košarkašicu Milijanu Savić s kojom je dobio i dva sina, Sergeja i Vanju, svjetske omladinske prvake sa Novog Zelanda 2015. godine.

Sergej Milinković Savić je rođen u Španiji, 27. februara 1995. godine i nije imao priliku da posjeti rodni grad svog oca Nikice, kako su Nikolu od milja zvali u Sanskom Mostu.

I danas se mnogi Sanjani sjećaju Nikice Milinkovića kao talentovanog fudbalera i strogog profesionalca, bez poroka, posvećenog lopti i uspjehu.

– Bili smo komšije i Nikica je uvijek odavao znakove ozbiljnosti. Mnogo je trenirao i volio fudbal. Zato je i uspio u životu, jer u inostranstvu mogu da igraju samo najbolji, a on je 12 godina bio na vrhunskom nivou i to u fudbalski najboljim zemljama Evrope. Hvala Bogu, sinovi su “povukli” na njega fudbalski gen i možemo da budemo sretni što imamo dva asa koji će još dugo da igraju za reprezentaciju – istakao je za Žurnal Novak Petrović, nekadašnji fudbalski sudija iz Sanskog Mosta, kasnije Banje Luke, čiji sin Dragan trenutno nosi FIFA znak.

Haris Seferović je rođen 22. februara 1992. godine u Švicarskoj. Potiče iz radničke porodice koja se “trbuhom za kruhom”, krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, preselila u zemlju sira, satova i čokolade. Tu je i odrastao, dobio državljanstvo i stekao pravo da igra za Švicarce. Iako su u N/FS Bosne i Hercegovine željeli da angažuju fudbalera koji je sa kadetskom reprezentacijom Švicarske bio šampion svijeta 2009. godine, Haris se odlučio za reprezentaciju Švicarske. Otac Hamza pustio ga je da odluči sam, jer je u to vrijeme potpisao ugovor sa Grasshopperom.

– Imao sam želju da igram za BiH, ali se nisu poklopile mnoge stvari i sada nosim dres Švicarske – rekao je Haris Seferović, koji često dolazi u Sanski Most i humanitarno pomaže najugroženije porodice u ovom gradu.

Tako će dvojica Podgrmečlija, rođeni u bijelom svijetu, sa korijenom iz Sanskog Mosta, stajati jedan nasuprot drugog na najvećoj svjetskoj smotri i ne znajući da imaju nešto zajedničko – porijeklo!

Podgrmeč je oduvijek davao sinove sporta kao što su: Ilija Pantelić, Radomir Antić, Tehvid Jakupović, Miloš Jojić, Nikica Vezmar, Milorad Bilbija, Milenko Zorić, Ivan Basara…

KOMENTARI