instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sesija o potencijalima za investiranje u BiH velika ekonomska prilika

Sesija o potencijalima za investiranje u BiH velika ekonomska prilika

Bosna i Hercegovina će naredne sedmice biti domaćin Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a.Do sada je potvrđeno prisustvo 2215 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva, a u narednim danima očekuju se dodatne potvrde.

Sesija o potencijalima za investiranje u BiH “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta” je poseban dio programa. U fokusu ove sesije su, kako je to saopćeno, strateška područja, prezentacija potencijala i benefita geostrateške pozicije. 

Pod nazivom “Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte”, Sesija o potencijalima za investiranje u BiH, održava se 9. maja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Potencijale IT industrije, sektora za kojim potražnja na bosanskohercegovačkom, ali i svjetskom tržištu raste iz dana u dan, će tako predstaviti Bit Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija sa više od 2800 stručnjaka.

Sektor turizma će predstavljati Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, koji je, istovremeno, prepoznat i kao najperspektivniji zimski resort u regionu Zapadnog Balkana. 

Da se glavni svjetski proizvođači vozila već decenijama oslanjaju na kvalificiranu radnu snagu u BiH, dokazuje i dinamičan razvoj ove industrije, uz snažnu izvoznu orijentiranost. U okviru sesije, ovaj sektor će predstavljati najveća privatna kompanija u Bosni i Hercegovini, Prevent Grupa, sa snažnom prodajnom i logističkom ekspertizom. 

Višedecenijsku tradiciju bh. drvne industrije i proizvodnje namještaja, nagrađivanu mnogobrojnim internacionalnim nagradama, na ovoj sesiji će predstavljati MS & Wood, dizajnerski orijentiran proizvođač masivnog drveta. 

Velike potencijale poljoprivredne i prehrambene industrije će predstavljati mljekara Livno, vlasnik brenda “Livanjski sir”, čvrstog punomasnog sira specifičnog okusa, prepoznatog kao proizvod vrhunske kvalitete. 

Pozitivna iskustva stranih investitora, ali i benefite investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, sa prisutnima će podijeliti gospodin Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.

Više detalja o ovoj sesiji svi zainteresirani mogu pronaći na linku.

KOMENTARI