instant fap
NaslovnicaSport

Petsto godina smrti Leonarda da Vincija okupila državnike Italije i Francuske

Petsto godina smrti Leonarda da Vincija okupila državnike Italije i Francuske

Predsjednici Francuske i Italije u četvrtak će zajedno obilježiti 500. godišnjicu smrti umjetnika i inovatora Leonarda da Vincija u gradiću Amboise u dolini Loire.Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte ugostit će predsjednika Sergija Mattarelu i njegovu kćer Lauru u tamošnjoj kraljevskoj palači. Nakon toga slijedi privatni ručak u dvorcu Clos Luce u kojem je renesansni genije umro 2. svibnja 1519. 

Kasnije u četvrtak dvojica predsjednika pridružit će se stotinama mladih Talijana i Francuza koji će sudjelovati u arhitektonskim, književnim i naučnim radionicama u dvorcu Chambord. 

Macron je u martu najavio zajedničko obilježavanje Leonardove godišnjice u želji da poboljša odnose između dviju zemalja narušene svađom čelnika talijanske koalicijske vlade s Parizom, posebno zbog pitanja migracija u Evropskoj uniji.

Firentinski majstor koji je personificirao talijansku renesansu bio je gost francuskog kralja Franje I. posljednje tri godine života prije smrti u Amboiseu 1519. godine. Macron i Mattarella obilježit će godišnjicu posjetom grobu u kraljevskom dvorcu i Clos Luceu, raskošnoj dvorskoj kući u kojoj je Leonardo živio i umro. 

Među zvanicama koje će prisustvovati događajima bit će talijanski arhitekt Renzo Piano i francuski astronaut Thomas Pesquet. 

Zajedničko obilježavanje Leonradove godišnjice uslijedilo je nakon višemjesečnih diplomatskih napetosti između Pariza i Rima zbog tvrdokorne politike talijanske populističke vlade i njene podrške francuskim “žutim prslucima”. 

Nakon što je u subotu u Amboiseu 200 “žutih prsluka” protestiralo, grad s oko 13.000 stanovnika već je u srijedu bio u zatvaranju uoči predsjedničke posjete, prenosi AFP.

KOMENTARI