Šetnja za Mahira danas širom Federacije BiH

HomeVijestiBiH

Šetnja za Mahira danas širom Federacije BiH

Maja Memić: DJECO, POSTOJITE LI?!

Četrdeset dana nakon smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca, danas će u više gradova u Federaciji BiH biti održana protestna okupljanjapod nazivom: “Šetnja za Mahira”. Glavna poruka koja će biti upućena je da odgovorni za smrt četrnaestogodišnjaka moraju biti otkriveni i privedeni pravdi.

Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevouputilo poziv građanima da učestvuju mirnoj “Šetnji za Mahira”.

U Sarajevu će protestna šetnja početi u 13 sati, a povorka će krenuti sa Trga djece Sarajeva prema Marijin dvoru, do Zgrade zajedničkih institucija BiH.

“Cilj šetnje je sjećanje na Mahira i sve druge žrtve vršnjačkog nasilja. Cilj je također pokazati nadležnima da ne odustajemo u našoj potrazi za istinom, kao i da ćemo istrajati u borbi da krivci, ko god da su oni, na pravi način odgovaraju za ono što su učinili ili propustili da učine, kako se nikad više ne bi desilo da ovakva nedjela prođu neprimjećeno i nekažnjeno”, poručuju organizatori protestne šetnje, javlja BHT.

Oni su zamolili sve sudionke današnjeg protesta, uz svu svoju bol zbog nepravde, šetnja bude dostojanstvena, bez buke, uzvika, zviždaljki, transparenata, ili bilo kakvog narušavanja reda i mira. Svim sudionicima će tokom šetnje biti podijeljene ljubičaste trake, simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju i da ćemo se, uz minutu šutnje, molitvu, ili bilo koji drugi mirni i dostojanstveni način, sjetiti ne samo Mahira, nego i svih nevinih žrtava nepravde i zatvaranja očiju pred zlom”, navodi se u pozivu.

Nakon što učesnici protestne šetnje stignu ispred kompleksa u kome su smještene državne institucije na Trgu BiH, svim prisutnima će se obratiti majka Mahira Rakovca, Alisa Mahmutović, majka Haruna Mujkića, Azra Mujkić i Mahirova drugarica iz školske klupe, Amina Agić.

Šetnje za Mahira danas će biti organizirane i u Tuzli, Zenici, Goraždu, Konjicu, a moguće i u drugim gradovima Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: