Severina poziva na protest za Mirelu Čavajdu: Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Republika Gilead!

HomeVijestiRegion

Severina poziva na protest za Mirelu Čavajdu: Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Republika Gilead!

Karantin koncert: Severina i Leo u izolaciji zapjevali “Kreni”

Hrvatska pjevačica Severina Vučković na Facebooku se oglasila u vezi sa slučajem Mirele Čavajde, trudnice iz Hrvatske kojoj je zabranjen pobačaj iako je u šestom mjesecu trudnoće saznala da joj beba ima zloćudni tumor na mozgu te da najvjerovatnije neće preživjeti ili će živjeti sa velikim zdravstvenim komplikacijama. Pozvala je na proteste i poruku poslala nadležnima.

“Ministar zdravlja krši zakone ove zemlje. Šef Petrove bolnice i dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta ignorše zakone ove zemlje. Niti jedan ne govori o ženi, njenom stanju i njenom pravu zagarantovanom zakonom. Važno: ovdje se ne radi ni o kakvoj ideologiji, nego o zakonom zagarantovanom pravu. Stanje, odnosno zdravlje Mirele Čavajde, ne zanima ministra zdravlja ni dekana Medicine”, napisala je Severina.

Ovaj prvi, ministar zdravlja, nastavlja dalje i tvrdi da je lagao o njenim nalazima koje, očito nije ni vidio.

“Lagao je o tome da je Mirela primila psihološku pomoć, koja Mireli nije ni ponuđena, a kamoli da ju je dobila. Bahatio se da bi on, ministar kao takav, riješio problem da mu se direktno obratila. Ona, eto jadna, pogrešno išla redovnim putem kroz zdravstveni sistem jer mislila da je hitna. Hitno za nju traje već sedmicama. Drage moje žene, e j… zemlju u kojoj sistem funkcioniše samo ako ‘imaš nekoga’. Znam i sama iz svog slučaja kako je to kad nemaš nikoga, dok druga strana ‘ima nekoga’. Doživjela sam tako da je jedan ljekar tjerao drugoga da piše nalaz koji on zatraži od njega. Zato mu se sada sudi. Mirela za to nema vremena”, ističe.

Kako kaže, samo 30 kilometara zapadnije, Čavajda je odmah dobila strašnu prognozu bez nade i podršku u tom groznom trenutku.

“I dogovor oko termina za prekid trudnoće. Ne može se biti ministar, a ne priznavati prava više od polovice stanovnika ove zemlje! Žena nije junica, Vili. Da u ministru ili bilo kojem drugom mlatimudanu raste tumor, odavno bi već bio operisan. Samo da vidiš…”, navela je Severina.

Zatim je pozvala sve na proteste.

“Zato… Žene, majke, kćeri, dečki, muževi, sinovi, hej… Sad je stvarno DOSTA. Dođite u četvrtak, 12.05., u 18:00 sati na Trg bana Jelačića (Zagreb). Pomozite svojim majkama, sestrama i kćerima da žive mirno u zemlji gdje se poštuju zakoni. Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Republika Gilead! Neće nam ‘tete Lidije’ krojiti živote, zavirivati pod suknju, u utrobu”, poručila je Severina uz navođenje serije “Sluškinjina priča” u kojoj su žene potčinjene te nemaju nikakva prava u Republici Gilead.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0