instant fap

Sindikati prijete štrajkovima i tužbama

Sindikati prijete štrajkovima i tužbama

Posljednjih  dana u našu redakciju stižu brojna saopćenja u kojima se izražava zabrinutost za politčku krizu u kantonu i, kako navode, ignorantski odnos vladajućih prema njima.

Konkretno, Kantonalni odbor Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, pored isplate zadnje plaće i ostalih naknada traži i da se prestane ugrožavati kantonalni budžet.

Samostalni sindikat sudova i tužilaštva USK također je zabrinut zbog trenutne političke krize i odnosa prema budžetskim korisnicima. Kako navode u svom saopćenju, uz uvažavanje svih profesija i institucija, smatraju da je posao koji obavljaju sudovi i tužilaštvo ključan za funkcionisanje Kantona, te kao treća grana vlasti ne smiju biti ugroženi nestabilnošću izvršne i zakonodavne vlasti, koje pozivaju da što prije premoste nesuglasice.

Oglasio se i Kantonalni odbor Sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja sa zahtjevom da se do kraja ove godine isplate plaće i ostale naknade. Napominju da su 2012. godine donesena pravila o plaćama i naknadama budžetskih korisnika bez saglasnosti ovog sindikata, prema kojima su uposleni u obrazovanju diskriminirani u odnosu na druge budžetske korisnike.

Ako se zahtjevi ne ispoštuju najavljuju štrajkove i tužbe.

S druge strane Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja na nivou bihaćke osnovne škole Prekounje traži da se hitno isplate zaostali topli obroci, novembarska plaća, putni troškovi i ostale naknade na koje imaju pravo.

Pored potraživanja radnika, u ovom sindikatu upozorili su i na probleme grijanja u školama, odnosno zanemarivanje osnovnih uslova za rad. Pozivaju Vladu da ih prihvati kao partnere, jer prvenstveno im je cilj da poboljšaju stanje u školama za zaposlene, ali prije svega djecu.

U sindikatima ističu da će, ukoliko se ne premoste nesuglasice da će ostvarenje svojih zahtjeva tražiti drugim putem, a to su  protesti, štrajkovi i tužbe.

KOMENTARI