instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Singapur ima najotvorenije gospodarstvo. Što to znači?

Singapur ima najotvorenije gospodarstvo. Što to znači?

SINGAPUR ima najotvorenije i najkonkurentnije gospodarstvo svijeta. Ali što to znači? I kako ostale zemlje mogu slijediti njegov uspjeh?

Svjetski gospodarski forum objavio je novi Izvještaj o globalnoj konkurentnosti, u kojem Singapur ima 85 od mogućih 100 bodova te se plasirao na vrh ispred SAD-a, Hong Konga, Nizozemske i Švicarske. Singapur je dobio više od 90 bodova u četiri od 12 mjerila, koja se koriste za rangiranje 141 zemlje, te u svim područjima bio bolji od prosjeka OECD-a.

“Singapur je vrlo blizu idealne države u mnogim područjima”

“To je rezultat vrlo balansirane i snažne izvedbe u svim poljima. Singapur je vrlo blizu idealne države u mnogim područjima, kao što su infrastruktura i zdravstvo”, kaže Thierry Geiger, voditelj Odjela analitike, kvantitativnog istraživanja, globalne konkurentnosti i rizika u Svjetskom gospodarskom forumu.

Analizirajući više od 100 pokazatelja konkurentnosti, Svjetski gospodarski forum želi otkriti tajnu najuspješnijih te pokazati u čemu su najbolji i potaknuti ostale ključne faktore da uče od njih. Infrastruktura je područje u kojem je Singapur posebno uspješan, s vrhunskim cestama, lukama i aerodromima. Prvi je i kad je u pitanju zdravstvo jer prosječan građanin može očekivati 74 godine zdravog života. Dobre rezultate Singapur bilježi i u financijskoj stabilnosti te u kvaliteti javnih institucija, u čemu je drugi odmah iza Finske.

Pa ipak, postoji i prostor za poboljšanja, posebice kad su u pitanju mogućnosti da Singapur postane inovacijsko središte, poboljšanje poslovne dinamike i razvoj vještina kao što su kritičko razmišljanje kako bi se radna snaga pripremila ua svijet sutrašnjice. Najniži rezultat Singapur je postigao za veličinu tržišta i vještine.

Geiger je naglasio i slobodu medija kao područje koje se može poboljšati, te dodao da je Singapur relativno mali grad-država, što reproduciranje njegova uspjeha može učiniti zahtjevnim. Ipak, postoje pouke za druge zemlje koje žele bolji plasman.

“Singapur je iznimno, iznimno dobro vođen. Korupcija je vrlo niska, javni sektor je iznimno učinkovit, a vlada ima dugoročnu viziju i sposobnost za promjene. To su neke od stvari koje bi mogle nadahnuti ostale”, zaključio je Geiger.

Što je konkurentnost?

Svjetski gospodarski forum, koji od 1979. godine prati konkurentnost zemalja, definira konkurentnost kao “skup institucija, politika i faktora koji određuju razinu produktivnosti neke zemlje”. Postoje i druge definicije, ali uglavnom sve uključuju riječ “produktivnost”.

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti je alat koji pomaže vladama, privatnom sektoru i civilnom društvu da zajedno rade na podizanju produktivnosti i stvaranju prosperiteta. Komparativna analiza zemalja omogućava vođama da procijene koja područja treba osnažiti i kreirati koordinirani odgovor. Također pomaže u prepoznavanju najboljih praksi širom svijeta.

Indeks globalne konkurentnosti čini temelj izvještaja. On mjeri učinak prema 114 pokazatelja koji utječu na produktivnost nacije. Posljednje izdanje obuhvaća 141 gospodarstvo, odnosno 98 posto svjetskog BDP-a.

Rezultati zemalja zasnivaju se ponajprije na kvantitativnim nalazima međunarodno priznatih agencija kao što je Međunarodni monetarni fond ili Svjetska zdravstvena organizacija, uz dodatak kvalitativnih procjena ekonomskih i društvenih stručnjaka i viših korporativnih direktora.

KOMENTARI