instant fap
NaslovnicaGlobus

Erdogan: Ako SAD ne održi svoja obećanja, nastavit ćemo s ofenzivom u Siriji

Erdogan: Ako SAD ne održi svoja obećanja, nastavit ćemo s ofenzivom u Siriji

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan upozorio je kako bi nakon isteka primirja, koje je dogovorio sa SAD-om, mogao nastaviti s vojnom intervencijom na području sjeveroistočne granice Sirije koju još uvijek nisu napustile stotine kurdskih vojnika.

Petodnevno primirje kojim je iz pograničnih područja omogućeno povlačenje kurdskih snaga YPG- završava u utorak u 21 sat, piše Reuters.

Turska smatra kako kurdski YPG, koje smatra teroristima zbog svojih veza s kurdskim militantima koji sudjeluju u pobunama na jugoistoku Turske, mora napustiti “sigurnu zonu” koju želi uspostaviti unutar Sirije.

“Svi će morati napustiti to područje“

“Nastavlja se s povlačenjem”, rekao je Erdogan novinarima na aerodromu u Ankari prije odlaska u Rusiju na razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Prema informacijama koje sam dobio od svog ministra obrane, do sada se povuklo 700 do 800 kurdskih vojnih snaga, a ostatak od oko njih 1.200 do 1.300 upravo je u procesu povlačenja“, kazao je Erdogan.

“Svi će morati napustiti to područje, proces se neće završiti prije nego što odu”, dodao je.

Trump razmišlja o odgodi završetka primirja

Turska je prije dva tjedna započela s prekograničnom vojnom operacijom nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući američke trupe sa sjevera Sirije.

Trumpovu odluku kritizirali su mnogi američki zastupnici, uključujući i neke Trumpove kolege republikance, nazvavši je izdajom kurdskih saveznika koji su se zajedno sa Sjedinjenim Državama borili protiv Islamske države u Siriji.

Trump je jučer izjavio kako je petodnevno primirje stabilno unatoč nekim neredima te da bi se moglo i dodatno produžiti, s čime se ne slaže turski predsjednik.

“Ako SAD ne održi svoja obećanja, nastavit ćemo s operacijom tamo gdje je smo stali, ovoga puta s još većom odlučnošću”, rekao je.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

KOMENTARI