Sjećanje na Fahru

HomeLokalne temeSanski Most

Sjećanje na Fahru

Naša draga nastavnica Fadila Drobić izgubila posljednju bitku

Vrijeme neumitno uzima svoj danak, pa nas tako zauvijek napuštaju neki od heroja Bosne i Hercegovine. Na budućim generacijama je da ih se sjećaju s ponosom i pominju njihovo herojsko djelo. Danas se sjećamo Fahrudina Alihodžića, koji je prije tačno tri godine u 57. godini života, nakon teške i duže bolesti, preselio na budući bolji svijet. U vrijeme napada i okupacije grada, skupa s velikim brojem svojih Mahalčana i Sanjana, zarobljen je i zatočen u logor koji se nalazio u gradskoj dvorani.

Zahvaljujući svojoj visprenosti, snalažljivosti i hrabrosti, jedan je od rijetkih koji je uspio pobjeći iz šaka agresora, a potom se prebaciti na prostor Srednje Bosne, pod kontrolom Armije RBiH. Odmah se uključuje u 1. krajiški bataljon i 17. krajišku brigadu, a ubrzo postaje komandant Vojne policije 312. brigade.

Bilo je to vrijeme kada se ustrojavaju oružane snage, a u tom procesu Alihodžić i jedinica pod njegovom komandom daju nemjerljiv doprinos u očuvanju sigurnosne situacije na prostoru Travnika i Srednje Bosne. Također, u to vrijeme obnaša i dužnosti komandanta policije Operativne grupe Bosanska Krajina, Jedinice za posebne namjene CSB Travnik i na kraju, Specijalne jedinice MUP-a „Bosna 3“ Zenica, a tokom ratne karijere napredovao je do čina pukovnika. U poslijeratnom periodu živio je mirno i povučeno, a jedno vrijeme obavljao i funkciju koordinatora boračkih organizacija na području Općine Sanski Most.

Bio je omiljen među prijateljima i poznanicima, uvijek spreman saslušati sagovornika, udijeliti dobrnamjerni savjet, te pomoći onoga ko je zaista u nevolji. Posljednjih nekoliko godina borio se sa opakom bolešću koja je na kraju uzela svoj danak.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0