instant fap
NaslovnicaSanski Most

“Sjećanje na maj 1992. godine”

“Sjećanje na maj 1992. godine”

U mjesnoj zajednici Trnova jučer je održana tradicionalna manifestacija pod nazivom „Sjećanje na maj 1992. Godine“. Pomenuta manifestacija se održava tradicionalno svake godine u znak sjećanja na historijski period kada je započelo stradanje Trnove i njenih mještana. I ove godine svojim prisustvom manifestaciju su uveličali brojni gosti iz društveno političkog i vjerskog života općina, te mještani. Programom manifestacije obavljena je posjeta stratištima pogubljenih Bošnjaka na širem području ovog mjesta i odavanje počasti svim stradalima, kako civilima tako i organizatorima otpora agresiji na području ovog sela tokom 1992. Godine.

Centralna manifestacija održana je održana na sportskom igralištu, ispred mjesne škole, istom onom mjestu gdje su srpski vojnici prije dvadeset godina na silu doveli mještane Trnove, nakon čega je izvršeno razdvajanje muškaraca od žena i djece. Prisutnima se obratio predsjednik mjesne zajednice Trnova, Muharem Šupuk, zahvalivši na velikom prisustvu. Glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, istakao je važnost istorijskog pamćenja kao zaloga za bolju budućnost, posebno kada su u pitanju mlade generacije.

Jedan od ratnih komandanata Armije RBiH, nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić, govorio je o hrabrosti patriota koji su u izuzetno teškim okolnostima skupili hrabrost i snagu da se oružano suprotstave agresoru. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je kako svi moramo biti duboko zahvalni svima koji su svoje živote ugradili u temelje današnje slobode i države Bosne i Hercegovine. Manifestaciju su svojim nastupima uveličali učenici područne škole u Trnovi, a održan je i čas istorije kojom prilikom su se prisutni podsjetili na zbivanja na ovim područjima od prije dvadeset godina. Potom je u prostorijama mjesne zajednice upriličena javna tibina na kojoj je govorio Avdo Hebib, predsjednik udruženja „Patriotska liga BiH“. Inače, Hebib je bio jedan od organizatora otpora agresiji na našu zemlji i ratni ministar unutrašnjih poslova. On je naglasio potrebu evociranja uspomena na ovaj historijski period. U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA. Selo Trnova je doživjelo istu sudbinu.

U toku agresije mnogu mještani su ubijeni, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani iz vlastitih domova. Mještani Trnove su u proteklom periodu na prigodan način obilježili sva mjesta stradanja, a u mjesecu maju se tradicionalno održava i manifestacija u znak sjećanja na ove događaje. Danas, drugog dana manifestacije, održan je memorijalni malonogometni turnir koji nosi ime po prvoj žrtvi u ovome sanskom selu, Mesudu Sudi Begiću.