instant fap
NaslovnicaMagazin

Sjećanje na tragično preminulu R&B princezu: Aaliyah bi danas slavila svoj 37. rođendan (VIDEO)

Sjećanje na tragično preminulu R&B princezu: Aaliyah bi danas slavila svoj 37. rođendan (VIDEO)

Aaliyah Dana Haughton (Brooklyn, 16. januara 1979. – Marsh Harbour, Bahami, 25. augusta 2001.), poznatija samo kao Aaliyah, bila je američka pjevačica, plesačica, glumica i model. Rođena je u Brooklynu, New York, a djetinjstvo je provela u Detroitu, Michigan.

Već u ranom djetinjstvu pojavila se u showu Star Search, a jedno od prvih pjevačkih iskustava bilo je na koncertu poznate R&B i soul dive Gladys Knight. S 12 godina potpisala je ugovor s muzičkim kućama svog ujaka Barryja Hankersona – Jive Records i Blackground Records.

Ujak je upoznaje s R. Kellyjem, koji postaje njezin mentor, autor njenih pjesama i producent njezinog debi albuma “Age Ain't Nothing but a Number”. Album je prodan u tri miliona primjeraka u SAD-u, što joj je donjelo dvostruku platinastu naknadu kod Recording Industry Association of America (RIAA). Nakon što je optužena za ilegalno sklapanje braka s Kellyjem, raskida ugovor s Jiveom i potpisuje novi s Atlantic Recordsom.

Drugi album “One in a Million” za Aaliyah su producirali Timbaland i Missy Elliott. Album je prodan u 3,7 miliOna primjeraka u SAD-u i u preko osam miliona primjeraka u svijetu. Već 2000. godine Aaliyah dobiva ulogu u filmu Romeo mora umrijeti, za koji snima i muziku, a naročito uspješna je pjesma “Try Again”. Pjesma zauzima prvo mjesto Billboardove Hot 100 liste singlova, iako je puštana samo preko radija, čime Aaliyah postaje prva pjevačica kojoj je to uspjelo. Aaliyah je s pjesmom “Try Again” dobila nagradu Grammy u kategoriji Najbolji ženski R&B izvođač.

Nakon završetka snimanja filma Romeo mora umrijeti, Aaliyah snima film Kraljica prokletih. 2001. izdaje svoj treći i posljednji album Aaliyah. U augustu 2001., Aaliyah i osam članova njezinog tima stradavaju u avionskojj nesreći na Bahamama, nakon snimanja videa za singl “Rock the Boat”. Pilot Luis Morales III proglašen je odgovornim za nesreću, a u krvi su mu nađeni kokain i alkohol.

Porodica pjevačice podigla je tužbu protiv avionske tvtke Blackhawk International Airways, ali do presude nije došlo jer je postignuta nagodba izvan suda. Od tada njezina muzika postigla je ogroman uspjeh i nekoliko posthumnih izdanja. S prodajom albuma u 24 do 32 miliona kopija širom svijeta, Aaliyah je doprinjela razvoju R&B i hip hop scene i zaslužila je nadimak Princeza R&B-a.

(Faktor.ba)

KOMENTARI