instant fap
NaslovnicaUncategorized

Slobodno vrijeme i Vaše dijete

Slobodno vrijeme i Vaše dijete

Način na koji vaše dijete provodi svoje slobodno vrijeme obično dolazi spontano. Kod manje djece ono se većinom popunjava igranjem s omiljenim igračkama. Kako dijete raste, mijenjaju mu se interesi i zanimanje za određene igračke i igre i prema tome se mijenja i način na koji će provesti slobodno vrijeme.

 

Osim igranja različitih igara, dijete se može baviti raznim hobijima- od sporta, glazbe, plesa do skupljanja poštanskih maraka/sličica, čitanja knjiga/stripova. Kojim god aktivnostima se vaše dijete bavi, bitno je da ste i vi upoznati s time i da pratite i znate kako i gdje ono provodi slobodno vrijeme.

Kvalitetno provođenje slobodnog vremena

slobodno vremeU većini slučajeva nije potrebno unaprijed planirati kako će dijete provesti slobodno vrijeme. Ono će samo izabrati što ga zanima. No ponekad je potrebno usmjeriti i upoznati dijete koje sve mogućnosti ima. Na taj način mu možete ukazati kako da ispuni slobodno vrijeme na kvalitetan način. Što to točno znači? Mlađa djeca uglavnom vrijeme provode igrajući se i to je primjereno za njihovu dob. Važno je obratiti pažnju s čime se igraju (da li su to neke igračke neprimjerene za njih), s kime se igraju i da li uživaju u tome. Starija djeca već imaju neke hobije i sama znaju raspoznati što im se sviđa a što ne. Prilikom odabira aktivnosti važno je poštovati djetetove želje i interese, ali opet, vi ste ti koji ćete povući granicu ukoliko smatrate da neke aktivnosti nisu primjerene za vaše dijete. Bitno je znati što dijete najviše voli, ali to ne znači da je to jedino čime će se baviti u slobodno vrijeme. Potaknite dijete na što raznovrsniji sadržaj kako mu nakon nekog vremena ne bi dosadile neke aktivnosti, ali i zato što se na taj način potiče djetetova kreativnost i razvoj općenito.

Televizija i kompjuterske igrice

Za većinu djece je gledanje televizije i igranje kompjuterskih igrica najdraža zabava, a za roditelje najjednostavniji način da se djecu zaokupi s nečim. Nema smisla zabranjivati ove aktivnosti, ali ih je potrebno ograničiti i nadzirati. Pripazite da djeca ne igraju neprimjerene igrice na kompjuteru te da na televiziji ne gledaju neprimjeren sadržaj za djecu. Isto tako, u ovim aktivnostima i roditelji mogu sudjelovati zajedno s djecom.

Vi i vaše dijete

Nemojte nikako zaboraviti na vrijeme koje ćete vi kao roditelji provesti sa svojom djecom. To bi vrijeme također trebalo biti kvalitetno provedeno. Svakodnevne obveze nam ne dopuštaju da provedemo dovoljno vremena s djecom. Ponekad će vam se dogoditi da jedino vrijeme koje provodite s djetetom je kada ga odvozite na trening ili u glazbenu školu. U takvim situacijama barem pokušajte što više razgovarati s djetetom i saznati što se događa u njegovom životu. Da biste izbjegli takve slučajeve, pokušajte unaprijed isplanirati zajedničke aktivnosti s djetetom. Prilikom planiranja zajedničkih aktivnosti imajte na umu da to budu one aktivnosti koje i vi i dijete volite. Osigurajte da to isplanirano vrijeme zaista posvetite samo djetetu.

Također ne zaboravite: Nije bitno koliko vremena provodite s djetetom nego kako ga provodite!