instant fap
NaslovnicaBiH

Željeznice Hrvatske ukidaju linije iz BiH

Željeznice Hrvatske ukidaju linije iz BiH

Predstavnici Uprave Željeznica Hrvatske zatražili su da se ukine 46 vozova, među kojima i svih pet međunarodnih vozova koji polaze iz BiH. Riječ je o željezničkim putničkim linijama koje iz BiH idu preko Hrvatske za Evropsku uniju

Sindikalni predstavnici željezničara iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije protive se ukidanju međunarodnih željezničkih linija, koje su zatražile Željeznice Hrvatske.

Racionalizacija poslovanja

Na redovnim godišnjim sastancima za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice u Ljubljani, Hrvatske željeznice su, zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda, zatražile ukidanje pojedinih međunarodnih vozova, među kojima su linije iz BiH.

Predstavnici Uprave Željeznica Hrvatske zatražili su da se ukine 46 vozova, među kojima i svih pet međunarodnih vozova koji polaze iz BiH. Riječ je o željezničkim putničkim linijama koje iz BiH idu preko Hrvatske za Evropsku uniju, prenosi Slobodna Evropa.

Predstavnik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica Republike Srpske Mladen Katanić smatra da je ovakav potez korak ka uništenju domaćih željezničkih kompanija.

“Politika je sigurno kriva. Ja ne mogu da se otmem utisku da ovdje nisu mnogi drugi, veći lobiji sa zapada koji žele da unište nas kao operatere na ovom području. Imamo slučaj sa Mađarskom i sa Slovenijom. Oni pokušavaju na neka mala vrata da uđu na naše područje, što je i dalje lagano uništavanje domicilnog operatera”, tvrdi Katanić.

Zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata izvršnog osoblja podružne infrastrukture Željeznica Federacije BiH Mehmed Bešić ističe kako ovim činom Hrvatska već zatvara granice za građane BiH.

“Štete mogu biti velike, jer to što vam neko stavlja rampu ispred i uslavljava vas sa nečim, već ima mnoge konotacije, koje mogu biti i političke i ekonomske”, rekao je Bešić.

Šteta za turizam

Zamjenik predsjednika Sindikata otpravnika vozova Hrvatske Srećo Stepić ističe kako će ovakva odluka Željeznica Hrvatske najviše štetiti hrvatskom turizmu, jer se, kako kaže, država odredila kao turistička zemlje, a ovim činom onemogućava turistima da doputuju.

“Mi hoćemo svi u Evropu, ali režemo granice sa Evropom i zatvorićemo se svi u svoje granice. Vozićemo vozove u svojim granicama, što, po nama, nije normalno”, rekao je Stepić.

Voznim redom za 2012/2013. godinu predviđa se ukidanje 46 međunarodnih vozova na području BiH, Hrvatske i Slovenije. Na području BiH predviđeno je ukidanje pet međunarodnih vozova. Odluka bi trebala stupiti na snagu početkom decembra.