instant fap
Naslovnicainmedia danas

Slovaci žele da grade solarne elektrane u Sanskom Mostu

Slovaci žele da grade solarne elektrane u Sanskom Mostu

Investitori iz Slovačke su zainteresovani za ulaganja u oblasti iskorištavanja solarne energije na području općine Sanski Most, a na području ove općine već su kupili parcele na kojima će graditi takva energetska postrojenja.

Istaknuto je ovo danas prilikom posjete Romana Hlobena, ambasadora Republike Slovačke u BiH, lokalnim vlastima u gradu na Sani.

“Mi smo prepoznali potencijale ovoga područja kada se radi o privrednim ulaganjima i želimo da pomognemo dolasku slovačkih investitora. Konkretno, naša zemlja je prepoznata po ulaganju u zelenu energiju i po tome smo prepoznati u svijetu. Ova posjeta je u cilju da se olakša saradnja naših investitora s lokalnim vlastima na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Hloben.

Inače, treba istaći kako je nedavno na području sela Kruhari, nedaleko od Sanskog Mosta, puštena u pogon prva solarna elektrana na ovim prostorima, koja se prostire na površini od nekoliko desetina dunuma zemljišta.

Investitor ovoga projekta je preduzeće “Energo Cat” iz ovoga grada, koje je ranije ishodovalo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih kapaciteta.

Za sada, radi se o dvije naponske jedinice snage od po jedan megavat, a predstavnici investitora kažu kako bi kompletan energetski projekat u budućnosti trebalo da bude zaokružen na ukupno 25 megavata. Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata u oblasti iskorištavanje solarne energije, a u tome prednjači Bosanski Petrovac, općina sa najvećim brojem sunčanih dana na ovim prostorima. Prvi solarni park u ovoj krajiškoj općini pušten je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka. Izgradnju velikog solarnog parka na području Bosanskog Petrovca najavila je i njemačka kompanija “Promondis”, a ukupna investicija procijenjena je na 65 miliona eura i trebalo bi da bude jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona.

KOMENTARI