instant fap

Slovenija: Građevinari iz Bosne završiće na ulici!

Slovenija: Građevinari iz Bosne završiće na ulici!

Bivši građevinari, radnici firme Gratim, baš kao što su se pribojavali, deložirani su iz radničkih stanova. Radi se o Bosancima koji žive u Sežani, Republika Slovenija, a koji su prošlog mjeseca apelovali na slovenske i bh. vlasti da im pomognu u zaštiti radničkih prava, o čemu smo već pisali.

Oni su prošli isto ono kroz šta prolazi većina radnika iz Bosne u Sloveniji. Gratim je proglasio stečaj, isti vlasnik Mesud Ibričić otvorio je novu firmu Movgrad, prebacio sve što je bilo zdravo u nju, a dug prema radnicima ostavio sa starom firmom iza sebe.

Prošle sedmice deložirani su iz stanova, jer se oni vode na firmi koja je u stečaju. Dug prema radnicima u stečajnom postupku posljednji dolazi na red za podmirivanje.

Jedan od deložiranih radnika Husein Beganović nam je kazao da su se pritužbama preko advokata izborili da privremeno koriste samo jedan stan u kojem je u ovom momentu smješteno njih 10, a neki radnici su se vratili u Bosnu.

– I to je samo privremeno, jer je u stečajnom postupku i taj stan izgubljen i za nekoliko dana iz prenatrpanog stana završićemo na ulici, rekao nam je Beganović.

Prema njegovim riječima, u Sloveniji ima oko 50 hiljada radnika iz Bosne koji su, na ovaj ili onaj način, povrijeđeni oduzimanjem radničkih prava usljed stečaja firmi, a 4.500 ih je umrlo dok su čekali sudska rješenja ne dočekavši svoja potraživanja.

KOMENTARI