“SLUP” održao redovnu godišnju skupštinu

Homeinmedia danas

“SLUP” održao redovnu godišnju skupštinu

LIJEPE VIJESTI Sanski Most danas bez zaraženih

U prostoru stare gradske vijećnice danas je održana redovna godišnja Skupština Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most. Na sjednici se govorilo o radu Saveza u protekloj, kao i planovima za ovu godinu ali i ostalim temama vezanim za trenutno stanje u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine.

Kako je istakao predsjednik Skupštine SLUP-a Fajko Malovčić, današnja sjednica je trebala da se održi početkom godine, međutim zbog trenutne situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, bili su pimorani da je pomjere za mjesec juli. Kao što je predviđeno dnevnim redom, pored usvajanja finansijskog i izvještaja o radu u 2019. godini, te prijedloga programa rada za 2020. godinu, na sjednici se raspravljalo o mnogobrojnim pitanjima koja su od važnosti za rad Saveza, ali i generalno o trenutnom stanju u poljoprivrednoj proizvodnji, s posebnim osvrtom na pandemiju koronavirusa, i uticaj koji ima na poljoprivredu.

Prema njegovim riječima, u SLUP-u su zadovoljni podrškom koju imaju u ovoj godini od strane općine Sanski Most, koja je posljednjim rebalansom budžeta povećala sredstva za poljoprivredu na 380. 000 konveribilnih maraka.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika SLUP-a, Savez će u narednom periodu posebno insistirati na što skorijem donošenju općinskog Programa novčanih podrški za poljoprivredu, te da se obezbijede finansijska sredstva za dodatno finansiranje kancelarije SLUP-a, kao i registrovanih poljoprivrednih djelatnosti na području općine.

Isto tako, u SLUP-u će i dalje insisirati na donošenju Strategije razvoja poljoprivrede u općini Sanski Most, što je i jedan od zaljučaka sa tematske sjednice Općinskog vijeća.

Kako je ovom prilikom istaknuto, kancelarija SLUP-a i u narednom periodu nastaviće raditi na aktivnostima u kreiranju i apliciranju s projektima prema različitim domaćim i međunarodnim organizacijama, a koji imaju za cilj razvoj poljoprivrene proizvodnje na području sanske općine.

Na taj način, samo u prošloj godini, kroz realizaciju nekoliko projekta implementirano je oko 250. 000 konvertibilnih maraka, što je predstavljalo direktni podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: