Spekulacije i prvi detalji: Appleov iPhone 7 je najočekivaniji smartphone svih vremena

HomeMagazin

Spekulacije i prvi detalji: Appleov iPhone 7 je najočekivaniji smartphone svih vremena

40 hiljada mališana u Kongu kopa ‘krvavi mineral’ za pametne telefone

Spekulacija o Appleovom nadolazećem iPhoneu 7 je sve više iako su iPhone 6S i 6S Plus na tržištu tek nekoliko mjeseci.

Kada je riječ o smartphoneima, svi očekuju nove što prije, žele da budu što tanji i što lakši, ali i da imaju novi dizajn. Upravo se to očekuje od nadolazećeg iPhonea 7, o kojem se već sada uveliko razmišlja i spekuliše. Osim što će dobiti novu kameru, imat će i novi utor za slušalice.

Na iPhone 7 ćemo morati čekati barem devet mjeseci, dok kupce u međuvremenu mame rivali poput Samsungovog Galaxyja S7 i drugi. Kompanija Apple još uvijek nije otkrila tačan datum predstavljanja i početka prodaje svog novog smartphonea. U posljednjih pet godina, odnosno od iPhonea 4S, Apple je predstavljao nove mobitele početkom septembra, a u prodavnice su dolazili nekoliko sedmica ranije. Zbog toga baš i nema razloga da neko očekuje novi iPhone prije septembra 2016. godine.

Anonimni izvori iz lanca dobavljača su ranije otkrili da bi Apple mogao pomjeriti datum predstavljanja iPhonea 7 na početak ljeta, no, to nije potvrđeno i pomalo je teško vjerovati da će se Apple odlučiti na takav potez.

Dizajn iPhone 7 će biti glavna tema razgovora, jer tradicija govori da ovog puta možemo očekivati nešto novi. Dizajn iPhonea 6 i iPhonea 6S je prisutan već dvije godine, nakon čega Apple obično pravi promjene. Zaobljeni dizajn iPhonea 6 je uslijedio nakon poprilično “kutijastog” iPhonea 5S, kao i 4-inčnog iPhonea 5, koji je stigao nakon manjeg i starijeg modela 4S. Stoga, iPhone 7 će pokazati u kojem će smjeru ići dizajn novih Appleovih smartphonea. Kompanija iz Cupertina će time postaviti nove standarde kada je riječ o estetici smartphonea. Ipak, kako će tačno novi iPhone izgledati, zasad je misterija.

Apple navodno radi na zaobljenom i savitljivom dizajnu smartphonea, ali se ne zna koliko će on biti radikalan. Spominje se i da će biti vodootporan kao i Moto X Style i Sony Xperia Z6.

Ono što sigurno znamo o dizajnu iPhonea 7 je da će biti tanji od prethodnika. To su potvrdili i dokumenti o patentu. Za to je zaslužno i odbacivanje tradicionalnog audio utora od 3,5 mm. Umjesto toga će korisnici morati koristiti slušalice koje se priključuju u Lightening port, a alternativa su Bluetooth slušalice. Appleove slušalice će imati takozvani D džek, koji je dosta tanji i polukružnog je oblika.

Bit će promjena i kada je riječ o procesoru, tako da će novi iPhone dobiti novi snažniji procesor sa šest jezgara, koji će nositi oznaku A10. Također, baterija će trajati još duže nego što je slučaj kod iPhonea 6S i 6S Plus.

Apple radi i na opciji digitalnog projektovanja tastature na ravne površine. Unaprijeđen će biti i ekran, koji je već jedan najboljih na tržištu, ali je teško vjerovati da će koristiti QHD ekrane. Prije će to biti Full HD 3D Touch ekran.

Kamera iPhonea 7 će biti nešto bolja od kamere njegovog prethodnika, ali bez većih promjena, koje realno nisu ni potrebne. Appleov iPhone 6S već ima najbolju kameru na tržištu, pa će kamera od 12 megapiksela biti zadržana, ali uz softverska poboljšanja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0